Wat zijn de Spaanse tradities met Kerst en Oudjaar

El Gordo, Kerstloterij

De periode voor kerst is heel spannend voor Spanjaarden en buitenlanders die een lot hebben gekocht van El Gordo.

Deze bekende loterij wordt altijd op 22 december live uitgezonden op tv. Het wordt ook wel de “vette” genoemd omdat de prijzenpot heel hoog is. Weeskinderen zingen de getallen voor en wordt de hele dag uitgezonden door de Spaanse tv zender TVE.

El-Gordo
Kerstloterij El Gordo

Kerstavond

Nochebuena, Kerstavond op 24 december komt de hele familie bij elkaar om van een uitgebreid maaltijd te genieten. Natuurlijk gaat men voor het eten de kerk bezoeken. Omdat het echt familiegericht is zijn de meeste restaurants gesloten.

Kerstmis op 25 december

Spanjaarden kennen maar een kerstdag en dat is 25 december, dus anders dan in Nederland waar wij twee kerstdagen vieren. De familie komt weer bijeen op 25 december en wordt er uitgebreid geluncht.

Na de lunch zullen kado’s worden uitgepakt. De meeste mensen gaan weer werken de volgende dag, maar nu valt 26 december op Zaterdag en zullen de meesten vrij zijn.

kerstviering-spanje
Kerstviering in Spanje

Turrón

Deze zoete lekkernij is te vergelijken met wat pepernoten in Nederland zijn. De winkels liggen er vol mee. De repen zijn verkrijgbaar in vele smaken zoals Vanille, Chocolade, Eigeel. De Turrón mag dan echt niet ontbreken in deze tijd.

Turron

12 druiven en rood ondergoed met Oud en Nieuw

Om klokslag 12 uur ’s nachts is het de bedoeling dat er bij elke klokslag 12 druiven gegeten worden. Dit zou geluk brengen in het nieuwe jaar. Wij hebben het geprobeerd maar zijn niet ver gekomen om 12 druiven op te eten en daarom is het dan echt knap als je dit lukt.

Rood ondergoed wordt gedragen om geluk, liefde, succes en passie te hebben in het komende jaar. Rood ondergoed is meestal verkrijgbaar in de Bazar, de Chinese winkeltjes, bij de Carrefour of Al Campo.

Nieuwjaar en vuurwerk

Spanjaarden hebben meestal geen vuurwerk in huis en steken dit niet zelf af. Dit gebeurd vaak op hoofdpleinen, het centrale plein van een dorp of stad. Op 1 januari vinden er wel traditiegetrouw nieuwjaarsduiken plaats.

Door de huidige COVID19 situatie zijn bovenstaande tradities anders. Men mag niet samenkomen met meer dan 10 personen en er is een avondklok. Veel tradities zijn geannuleerd en het zal een sobere viering zijn.