El Gordo, Kerstloterij

El Gordo is een bekende grote loterij in Spanje waar elk jaar weer een grote prijzenpot te verdienen is en wordt live uitgezonden op 22 december. Het is een van de oudste loterijen ter wereld.

Geschiedenis

Sinds 1812 wordt El Gordo door de Spaanse overheid georganiseerd. Er gaat een gerucht dat de eerste trekking op 18 december 1812 heeft plaatsgevonden. Vanaf 23 december 1892 kreeg deze trekking de naam Sorteo de Navidad (Kersttrekking) en vijf jaar later, in 1897, werd dit dan ook op de loten gedrukt.

Bij de eerste trekking zingen weeskinderen de nummer die toentertijd op papier werd gedrukt, de Niños de San Ildefonso (de weeskinderen van Colegio de San Ildefonso, de oudste school van Madrid).

In 1913 werd het huidige systeem gebruikt, waarbij uit een grote trommel houten balletjes rollen met de nummers die in de trekking zitten.

LoteriaManises.com

Uitzending op televisie TVE

De trekking wordt altijd live uitgezonden op de Spaanse televisiezender TVE en vindt plaats, normaal gesproken met publiek erbij, in Teatro Real in Madrid. Maar met de huidige Covid19 situatie zonder publiek uitgezonden worden. De nummers worden nu gezongen door de weeskinderen met mondkapjes op.

Populair

El Gordo is zeer populair onder de Spanjaarden en ieder jaar doen dan ook veel Spanjaarden mee aan deze traditionele Spaanse kerstloterij.

Sommige inwoners van kleine dorpen of straten in Spanje kopen vaak gezamenlijk een lot.

Deze loterij is net zo populair bij de Spanjaarden als Kerstmis zelf. U moet zich voorstellen dat de spanning toeneemt als het zover is

Prijzenpot

In 2011 werd is er voor meer dan 2,5 miljard euro aan prijzengeld in El Gordo uitgekeerd. De hoofdprijs viel in 2011 in een klein dorpje, Grañén, in de provincie Huesca.

Inwoners die een winnend lot hadden, mochten 720 miljoen euro onderling verdelen. De 1.800 houders van het winnende lot wonnen ieder 400.000 euro.

Kan je als Nederlander ook loten kopen?

Jazeker, er zijn steeds meer buitenlanders die meedoen met de loterij.

Ze zijn online te kopen via spaanseloterij.com.

Een lot kost € 30,- en de trekking is op 22 december om 13.00 uur.