Ontmoet lokale producten en het landschap van zuid Castellon

Castellón zuid is een regio waar natuur, ambachtelijke traditie en gastronomie op een unieke manier met elkaar verweven zijn. Met zijn beschermde natuurgebieden, diverse flora en fauna en een rijk cultureel erfgoed biedt deze regio een verrijkende ervaring voor alle zintuigen.

Natuur en traditie: een ambachtelijke en gastronomische synergie

De biodiversiteit en rijkdom van de natuurlijke landschappen van Castelló Sud hebben zowel de ambachtelijke tradities als de gastronomie diepgaand beïnvloed.

Het natuurpark Sierra de Espadán, met weelderige bossen en steile bergen, is niet alleen een ideale habitat voor een grote verscheidenheid aan diersoorten. Maar ook de natuurlijke hulpbronnen die lokale ambachten ondersteunen en de ingrediënten die de keuken bepalen.

Esparto in La Vilavella en Artana

Espartogras, een inheemse plant die groeit op de hellingen van de Sierra de Espadán en is van fundamenteel belang geweest voor het leven en de economie van steden zoals La Vilavella en Artana.

In La Vilavella wordt espartogras van oudsher gebruikt voor het maken van espadrilles. Dit is een ambacht dat kan worden bekeken in het museum en is gewijd aan Espardenyers. Elke woensdag geopend van 11.00 tot 13.00 uur.

Dit museum vindt je in een typisch espadrille makershuis uit de 20e eeuw en de oude geschiedenis met het ambacht is fascinerend om te bekijken.

Artana

In Artana wordt esparto “la llata”, een vlecht die wordt gebruikt om een verscheidenheid aan ambachtelijke producten te maken. Deze kunst wordt van generatie op generatie doorgegeven.

Bovendien profiteren de monumentale olijfbomen van Artana waarvan sommigen meer dan duizend jaar oud zijn. Het unieke klimaat en de bodem van de Sierra de Espadán, waardoor een extra vierge olijfolie van de hoogste kwaliteit wordt geproduceerd.

De productie van deze olie gebeurt op traditionele wijze, wat een authentiek en milieuvriendelijk product garandeert.

En werkelijk, dit is uit eigen ervaring een goede kwaliteit olijfolie.

Kurk en honing van Eslida

Eslida ligt in het hart van de Sierra de Espadán en staat bekend om zijn kurkeikenbossen en de kurkproductie. Deze ambachtelijke activiteit is al eeuwenlang een essentieel onderdeel van de lokale economie.

In het Interpretatiecentrum van het natuurpark Sierra de Espadán, in Eslida is een tentoonstelling over deze eeuwenoude traditie te zien die zeker een bezoek waard is.

Bovendien produceert de bijenteelt in Eslida welke ideaal is door de rijke flora van het natuurpark, voortreffelijke honing, erkend om zijn zuiverheid en smaak.

Deze producten verrijken niet alleen het ambachtelijke aanbod, maar ook het culinaire aanbod, en integreren zich in traditionele recepten die de kwaliteit van de lokale ingrediënten benadrukken.

Aardewerk en tegels in Nules en La Vall d’Uixó

De rijke geografie van deze regio en de omliggende gebieden heeft ook aanleiding gegeven tot een uitstekende traditie in de productie van aardewerk en tegels.

In La Vall d’Uixó maakten de natuurlijke hulpbronnen van de bodem de ontwikkeling mogelijk van deze industrie, waar Nules zich ook bij aangesloten heeft.

Tegenwoordig worden traditionele technieken nog steeds gecombineerd met moderne innovaties in de grote fabrieken van het gebied.

Gastronomie: een weerspiegeling van het landschap

De gastronomie van Castelló Sud is een culinaire reis door de gevarieerde landschappen. Inheemse producten zoals olijfolie, honing, sinaasappelen, meloenen en rijst worden in harmonie met de natuur verbouwd en geoogst, wat de rijkdom van de omgeving weerspiegelt.

Rijstvelden van de Marjal

De moerassen en wetlands van Almenara en Nules zijn ideaal voor het verbouwen van rijst, een essentieel ingrediënt in de Valenciaanse paella. Deze landschappen, beschermd vanwege hun ecologische waarde.

Het is niet alleen een leefgebied voor talrijke vogelsoorten, maar ook de perfecte omgeving voor de productie van dit graan.

Mis het Molí d’Arròs Museum in Almenara niet, om meer te weten te komen over het belang van de teelt van dit graan door de geschiedenis heen op ons grondgebied.

De kwaliteit van de rijst, gecombineerd met de extra vergine olijfolie uit de Sierra de Espadán en de honing uit Eslida, zorgt voor gerechten die de essentie van het landschap vastleggen.

Marjal Melon en Nules Clemenules

De kustlijn van Zuid Castellón, met een bevoorrecht klimaat en vruchtbare grond, staat bekend om de meloenen en sinaasappels.

Moerasmeloenen geteeld in de vochtige gebieden van Xilxes, La Llosa en Moncofa. Deze vruchten hebben een knapperige textuur en zijn heerlijk zoet. Citrusvruchten, vooral de Clemenules-mandarijn, worden gewaardeerd om hun smaak en hoge vitamine C-gehalte.

Deze vruchten zijn geïntegreerd in de lokale gastronomie en geven traditionele recepten frisheid en vitaliteit.

Een uitnodiging om te ervaren

Zuid Castelló verkennen is het ontdekken van de diepe verbinding tussen ambachten de natuurlijke landschappen en de gastronomie.

Elk product en elk ambacht vertelt een verhaal van respect voor de natuur en het behoud van tradities.

Kom en dompel jezelf onder in de rijkdom van deze regio van Zuid Castellón, waar geschiedenis en natuur samenkomen om een unieke en onvergetelijke ervaring te bieden.