Embalse de Regajo, Castellon

Het stuwmeer van Regajo ligt tussen Navajas en Jucar. Een prachtig groen natuurgebied waar je ook kunt recreëren. Het stuwmeer is in 1959 aangelegd om het gebrek aan water voor de irrigatie op te lossen. Dit water is bedoeld voor de boomgaarden van de regio Sagunto.

Het gebied ligt stroomopwaarts van de Fuente de los Baños in de gemeente Jérica, naast de Gaibielsnelweg. De hoogte van de dam wordt beperkt door de helling van het spoor, zodat de maximale overstromingen de helling van het spoor niet overspoelen.

Op twee kilometer ten noorden van het dorp Navajas, waar ook de Salto de Novia zich bevindt, ligt dit prachtige gebied.

Watersport

In het meer zijn diverse watersporten te beoefenen zoals kanovaren, paddelsurf en zwemmen. In de omgeving zijn mooie mountainbike/wandel routes te volgen langs wat bekend staat als de langste Greenway van Spanje en die hier doorheen loopt: de Ojos Negros Greenway.

In de zomer kan je heerlijke beschut zitten onder de dennenbomen. Ook is er een barbecue plaats waar Spanjaarden veel gebruik van maken.

Wist je dat...Op het moment van schrijven het meer voor maar 17% gevuld is met water? Meer info hierover is te vinden bij iagua.es

Meer over het gebied Navajas

Navajas ligt in het uiterste zuidwesten van de provincie Castellón op 383 meter boven de zeespiegel met een totaal oppervlak van 7,8 km2. De omgeving is beschermd door lage bergen, waaronder de Rascaña (512 m) en Altomira (530 m).

De bergkammen vallen op in de uitlopers van de Sierra de Espadán. Op dezelfde manier kunnen we vanaf de Palancia rivier in het centrum van een vruchtbare vallei bevrucht door het water van de La Esperanza bron ook Navajas zien.

Het gebied grenst in het noorden met de gemeenten Gaibiel en Vall de Almonacid. Tot in het zuiden met Altura en Segorbe. In het oosten grenst het met Castellnovo en in het westen met Jérica.

Verder ligt het op 58 km afstand van Castellon de la Plana, op 60 km afstand van Valencia. En op 2km van Segorbe wat tevens de hoofdstad is van de regio.

Hoe er te komen?

Als je zin hebt om dit gebied te bezoeken dan is dit zeker makkelijk te bereiken

Met de auto vanuit het zuiden via de snelweg A7 met afslag Puzol of Moncófar neem je de nationale snelweg de 234. Deze weg doorkruist de Palancia vallei van Sagunto naar Teruel en verbindt alle steden aan beide kanten.

Op dezelfde manier verbindt de snelweg A7 met de N-225 het einde van de Palancia vallei met Vall d’Uxó en Nules. Samen met Vila-real en Castellón.

Parkeren kan het best bij de barbecue zone zie link googlemaps.

route-naar-navajas
Bron Navajas.es

Spoorverbinding

Ook is het mogelijk om met de trein te reizen vanuit Valencia richting Teruel. Navajas heeft een eigen station. Hier lopen de lijnen doorheen van: Caudiel-Valencia (C5). Deze regionale spoorlijn verbindt ook Sagunto, Segorbe, Navajas, Caudiel, Geldo, Jérica en een groot aantal kleine gemeenten in de Vallei.

De treinreis duurt ongeveer een half uur van Valencia naar Sagunto en een uur tussen Valencia en Segorbe.

Kom het Embalse de Regajo bekijken

Als je nieuwsgierig bent en je wilt wel eens wat anders zien bezoek dit prachtige gebied dan eens. Neem wel zelf eten en drinken mee want bij het meer zelf zijn geen restaurant faciliteiten.

Embalse de Regajo Castellon