Over de provincie Castellon

Meer over Castellon aan de Costa del Azahar, Comunidad Valencia

Over de provincie Castellon is veel te vertellen. In deze regio van de Comunidad Valencia is een door Nederlanders vergeten provincie Castellon. In het Castellaans wordt het ook wel Castello genoemd. Dit betekenis hiervan is “klein kasteel”. Ja, dat vinden wij eigenlijk ook wel want het is betoverend mooi en hier moet je echt geweest zijn.

De provincie Castellon ligt aan de Costa del Azahar. En dit betekent “Oranjebloesemkust”. In deze regio stikt het van de vele sinaasappel plantages. De Comunidad Valencia bestaat uit drie provincies. En de meest noordelijke is Castellon, ten zuiden hiervan ligt de provincie Valencia. Het meest zuidelijk gelegen is de provincie Alicante.

Hoofdstad Castellon de la Plana

De hoofdstad Castellon de la Plana welke ontstaan is in het jaar 1251 heeft een interessante historie. Veel vakantiegangers die op het vliegveld Valencia landen, rijden zuidwaarts. Ze vergeten hierbij de aan geschiedenis rijke provincie Castellon. En dat is zo jammer want er zijn vele bekende, schattige dorpen en steden te vinden in de provincie. Zoals bijvoorbeeld

 • Grao de Castellon
 • Sagunto,
 • Peniscola
 • Benicasim
 • Vinaros
 • Benicarlo
 • Burriana
 • Moncofa
 • Almazora

Castellon is de driehoek van de Keramiek

Wist je dat…samen met Villareal, Onda en l´Alcora, Castellon de “driehoek van de keramiek” industrie vormt? Hier staan namelijk veel fabrieken die ontzettend veel keramiek produceren. Met vrachtwagens vol worden die verspreid over heel Europa.

Fraaie tegels die in de bouwmarkten te vinden zijn en in deze regio vervaardigd. Mocht je veel tegels nodig hebben dan kunnen deze ook besteld worden in een van de vele magazijnen die op het industrieterrein van Onda te vinden zijn.

Totaal oppervlak van 7000km2

Het totale oppervlakte van de provincie is bijna 7000km2. Met de mooiste zand of kiezel stranden van Spanje. Maar wat te denken van het binnenland? Hier is eveneens veel te zien en te beleven. De Provincie is weer onderverdeeld in 17 gemeenten. En de hoogste berg is Penyagolosa met een hoogte van 1814 meter.

Mediterraan klimaat

Je verwacht het niet maar het gehele jaar is het hier goed vertoeven. Zeer aangenaam te noemen door het heerlijke mediterrane klimmaat. Mild in de winter en warm in de zomer. Maar nooit zo heet en droog als in het zuiden van Spanje. Voor overwinteraars is het ideaal. Bovendien kan je het hele jaar door activiteiten ondernemen.

Prachtige natuurgebieden

Er is genoeg te doen voor iedereen. Natuurliefhebbers kunnen in een van de prachtige natuurgebieden wandelen, fietsen en met de auto een ritje maken. De Sierra de Espadan is bijvoorbeeld een van de natuurgebieden. Een prachtige flora en fauna is er te vinden.

Doe eveneens Ribesalbes aan met dit prachtige meer. Hier kan je recreëren, zwemmen, barbecueën, kanoën en wandelen.

Natuur-Castellon
Ribesalbes, provincie castellon

Met de Camper naar Castellon

Voor Camper reizigers, en die zijn er nog al veel, is ook aan gedacht. Er zijn een aantal gratis parkeerplekken waar je maximaal 48 uur mag staan. Tevens zijn er veel campings te vinden in de provincie Castellon.

Vanuit deze overnachtingsplekken is het leuk om op ontdekking te gaan. De websites voor camper overnachtingen staan vermeld op de pagina Gratis Camper parkings.

Schoenen industrie

Wist je dat de stad Vall de Uxó een schoenenindustrie is? Niet alleen Elche is beroemd om zijn schoenen en wordt ook wel de schoenenstad genoemd. In Vall de Uxó is een fabriek met een winkel gevestigd waar allerlei schoenen kunnen worden aangeschaft. Ook is er een museum aanwezig zodat de geschiedenis is te bekijken van deze fabriek.

Bij Segarra kan je terecht voor jachtschoenen, wandelschoenen, legerschoenen en casualschoenen. De zaak is in 1882 opgericht. In Nederland zijn deze schoenen eveneens verkrijgbaar.

Daarnaast zijn er dus ontzettend veel citrusvruchten plantages te vinden. Tijdens een ritje met de auto kan het zijn dat je alleen maar oranje, oranje en oranje tegenkomt. Zowel sinaasappels als mandarijnen.

Wegen en snelwegen

Er zijn veel verbindingswegen in de provincie. Hiermee is een goede verbinding met de dorpen en het binnenland. Alsmede de aangrenzende provincies naar bijvoorbeeld Valencia, Cuenca en Catalonië.

 • AP-7
 • A-7
 • CV-10
 • CV-13
 • A-23
 • A-68
 • N-340
 • N-225
 • N-232

Vanaf de kust kan je via secundaire wegen op de snelweg komen. Deze verbinden met het noorden, zuiden en het binnenland.

Festivals in Castellon

Zo hoeven jongeren zich niet te vervelen. Er is altijd wel wat te doen in Castellon. In de omgeving worden vele zeer bekende festivals georganiseerd. Zoals onder andere Rototom Sunsplash, SanSan festival en FIB in Benicassim, Arenal Sound in Burriana. voor meer informatie over deze festivals zie de pagina Festivals.

In de zomer bij de strandtenten, de Chiringuitos is vaak muziek te zien. Gezellig op het strand onder het genot van een drankje. Met op de achtergrond de zee en de ondergaande zon.

fib-castellon
Festivals in de provincie Castellon

Voldoende overnachtings mogelijkheden

Een saaie omgeving? Nee dat kan je niet zeggen toch. Bovendien zijn er overnachtingsmogelijkheden genoeg. Denk aan Hotels, Campings, Appartementen, Casa rurales en Camper plaatsen.

Kies voor het mooie Castellon om je vakantie door te brengen of een paar dagen langer als je op doorreis bent.

Hotels-Costa-del-Azahar
Hotels-Costa-del-Azahar