Off Grid wonen in Castellon

Heel veel mensen dromen ervan om off grid te wonen in Castellon aan de Costa del Azahar. Dit is ideaal als je onafhankelijk wilt zijn van de elektriciteitsleverancier en waterleverancier. Je wekt dan stroom op via zonnepanelen en water komt via een put vanuit diverse kranen.

Je bent ook niet aangesloten op een telefoonnetwerk.

Vaak hebben de huizen in de bergen of op het platteland geen toegang tot elektriciteitsnetwerken en zijn ze dus niet aangesloten op deze voorzieningen.

Water voorziening bij off grid

Omdat je volledig onafhankelijk bent van de waterleverancier ( Facsa) kan je op diverse manieren aan water komen.

  • Via een put die in verbinding staat met diverse kranen die je op je terrein open en dicht kunt zetten.
  • Via een waterleverancier die om de zoveel tijd water komt brengen. Bij dit laatste teken je dan een contract, een tankwagen komt dan water bij je langs brengen. Tevens ideaal om het zwembad te vullen.
  • Een bron/waterput laten slaan behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Het is ook mogelijk om regenwater op te vangen, bijvoorbeeld via een constructie op het dak.

Er zijn tanks verkrijgbaar vanaf zo’n 500 liter, dat zijn van die vierkante bakken die je vaak ziet staan bij boeren. Daar kan je ook het water in doen. Maar deze moet wel hoger staan i.v.m. met de waterdruk toevoer.

water-offgrid-wonen
Water off grid wonen

Drinkwater

Hoe doe je dat dan met drinkwater? Hier zijn een aantal mogelijkheden voor

  • Je kan grote flessen water halen in de Supermarkt. In een dorpje in de buurt staan vaak centrale watertappunten waar je gratis drinkwater kunt halen of bij een bepaalde bron in de bergen. Veel Spanjaarden vullen hun lege flessen met dit drinkwater op deze manier.
  • Osmose filter, een apparaat die onder de wasbak wordt gemonteerd waarbij een extra kraantje nodig is om het water te tappen. Dit is een ideaal apparaat. Je hoeft niet meer met flessen te sjouwen. Elk half jaar vervang je simpel het filter. Voor ons is dit de perfecte uitkomst en zijn hier dan ook erg enthousiast over. Dit scheelt weer in plastic weggooien en sjouwen met zware flessen.

Abonnement bij Aquaservice

Hierbij komt een bedrijf langs met volle 20 liter waterflessen die je dan omgekeerd in een dispenser plaatst. Er zit een kraantje aan voor koud en warm water of een dispenser met alleen koud water.

Elke maand wordt de fles omgeruild, maar dit kan ook vaker mocht het water op zijn. Dit alles gaat met een abonnement. Een bedrijf die zoiets aanbiedt is www.aguaservice.com

Elektriciteit via zonnepanelen opwekken

Als je onafhankelijk bent van de elektriciteit dan kan je zonnepanelen plaatsen. De hoeveelheid aan zonnepanelen hangt af van jou behoefte. De beste plek om zonnepanelen te plaatsen is op het zuiden.

Op deze manier kan je het voordeligst gratis energie opwekken. Koken gaat voornamelijk op gas in Spanje.

Omdat Spanje zeer veel zonne uren heeft is het zeer eenvoudig om gratis energie op te wekken via zonnepanelen.

Afhankelijk dus van het aantal zonnepanelen en hoeveel stroom je nodig hebt kies jij je hoeveelheid. In de winter zal de opbrengst iets minder zijn dan in de zomer. Maar in de winter schijnt er nog volop zon in Spanje.

Je kan natuurlijk niet alle elektrische apparaten aanschaffen die je normaal gesproken gewend bent, zoals een afwasmachine, want dit verbruikt stroom. Kies voor de meest zuinige apparaten voor de beste energiebesparing.

Zo hebben wij alles zelf aangesloten wat weer de kosten dekt. De onderdelen zijn allemaal aangeschaft in Castellon bij Supermercado Solar.

Wifi en telefoon

Natuurlijk wil je weten of je dan wel kunt bellen of een computerverbinding kunt maken. Want er moet natuurlijk wel gewerkt kunnen worden.

Wij hebben een artikel hierover geschreven, klik op Internet bij off-grid woning Castellon.

internet-in-spanje
Internet bij off grid wonen