Internet bij off-grid woning Castellon

Ook als je off grid (niet aangesloten op de netvoorzieningen en vaak afgelegen) woont in Castellon is het handig om internet te hebben. Dit bijvoorbeeld om tv te kijken of te werken.

Vaak liggen de off grid woningen afgelegen en hebben niet altijd voldoende bereik op alle 4G en 5G netwerken. Maar hoe krijg ik dan toch internet ?

Wimax, Wifi Netwerk

Wimax: Als je geluk hebt zit er een dorpje in de buurt met Wimax. Wimax is een soort wifi netwerk wat over meerdere kilometers werkt. Vaak wordt dit gefaciliteerd door lokale gemeenten die geïnvesteerd hebben in de Wimax antennes. Aan de kuststrook van Castellon hebben bijna alle dorpjes en steden zo”n Wimax netwerk.

internet-in-spanje
internet-in-spanje

Of je in het bereik zit van een Wimax netwerk kan je zien of navragen bij een van de vele resellers. Een van de bekendste in Castellon is AkiWifi. Op hun website kan je ook het bereik van Wimax controleren.

Voor het verkrijgen van Wimax is alleen een kleine antenne nodig. Deze wordt op een router aangesloten en je hebt internet met wifi. De snelheid is in de meeste gevallen rond de 10Mb maar tot 30Mb is in sommige gebieden mogelijk. De kosten verschillen erg.

Zo kost 10Mb bij AkiWifi al bijna 30 euro per maand voor onbeperkte data terwijl er andere aanbieders zijn die voor dezelfde dienst rond de 13 euro vragen.

In de meeste gevallen is het ook mogelijk de dienst tijdelijk uit te zetten zodat je alleen betaald als je er ook daadwerkelijk gebruik van maakt.

4G Internet

4G internet: Als je in het bereik van een mobiel netwerk zit is het vaak mogelijk op hun netwerk te internetten. Dit kan al vanaf rond de 25 euro per maand bij Vodafone. Je krijgt dan een Vodafone 4G router met daarin een sim kaart.

Het systeem is plug en play en kan ook meegenomen worden naar andere locaties. Ook Orange heeft eenzelfde systeem maar kost rond de 35 euro per maand en heeft een beperking met de gebruikte data.

Satelliet Internet: Wat voorheen erg duur was is nu erg betaalbaar. Er zijn inmiddels in Spanje meerdere aanbieders zoals Tooway en Viasat waarvan de laatste een van de goedkopere is. Vreemd genoeg maken ze allemaal gebruik van dezelfde satelliet.

Als je Viasat neemt krijg je een complete schotel set met router van Tooway opgestuurd. Deze wordt gratis voor je aangesloten.

Schotelantenne aansluiten

De schotel en aansluiten wordt door de overheid gesubsidieerd om het gebruik van internet te stimuleren op het platte land. Je betaald dan ook geen aansluitkosten en de eerste 3 maanden slechts 19 euro.

Na 3 maanden wordt dit 29 euro voor een max aan data van 25Gb bij een snelheid van 30Mb en moet je minimaal een jaar lang afnemen.

Onbeperkte data pakketten zijn er als vanaf 39 euro per maand met een snelheid van 50Mb.

Conclusie: Wij hebben zelf alle 3 vormen van internet getest. De Wimax is een perfecte oplossing als er niet teveel waarde wordt gehecht aan levering. Redelijk vaak ligt het netwerk er namelijk uit. De 4G router doet zijn werk ook goed maar vaak is de snelheid niet als beloofd. ook werkt dit systeem niet overal.

Via Satelliet iets duurder maar betrouwbaarder

Zo heeft Orange niet overal een goede dekking. De satelliet is een uitstekende optie. Misschien iets duurder maar zeer betrouwbaar. Zelfs bij storm en onweer bleef het bij ons goed werken.

De snelheid is ook goed en continue maar wel is de latency (tijd die nodig is om een pagina op te vragen ) nogal hoog wat ervoor zorgt dat gamers beter geen satelliet internet kunnen nemen.

In ons geval voor tv kijken, bellen en werken was het de meest ideale oplossing.

ontvangst-internet-spanje