7 Kersttradities in Castellon

7 Kersttradities in Castellon. Meestal is de kerst periode wel gezellig in de Comunidad Valencia. Veel steden zijn mooi versierd met kerstverlichting en er zijn kerstmarkten. Daarnaast worden er prachtige kerststallen gemaakt en tentoongesteld op die kerstmarkten. Lees hieronder de tradities die in de regio Castellon en in andere delen van Spanje.

1. El Gordo, Kerstloterij

De periode voor kerst is heel spannend voor Spanjaarden en buitenlanders die een lot hebben gekocht van de grote loterij El Gordo.

Deze bekende loterij wordt altijd op 22 december live uitgezonden op tv. Het wordt ook wel de “vette” genoemd omdat de prijzenpot heel hoog is. Oorspronkelijk zongen kinderen van het weeshuis Colegio de San Ildefonso, zingen de getallen voor. Maar wordt nu gedaan door kinderen die nu geen wees meer zijn. En wordt de hele dag uitgezonden door de Spaanse tv zender TVE.

El-Gordo
Europa press

2. Kerstavond

Kerstavond op 24 december (Nochebuena) komt de hele familie bij elkaar om van een uitgebreid maaltijd te genieten. Voor het eten zal de familie de kerk traditiegetrouw bezoeken.Omdat het echt familiegericht is zijn de meeste restaurants dan ook gesloten. Daarnaast houdt de koning een kersttoespraak die te volgen is op de Spaanse televisie.

3. Kerstmis op 25 december

Spanjaarden kennen maar één kerstdag en dat is 25 december. Dat is dus een beetje anders dan in Nederland waar wij twee kerstdagen vieren. De familie komt weer bijeen op 25 december en er zal uitgebreid worden geluncht.

Na de lunch zullen kado’s worden uitgepakt. De meeste mensen gaan weer werken de volgende dag, maar dit jaar valt 26 december op Zondag en zullen de meesten vrij zijn.

4. Turrón

Deze zoete lekkernij is te vergelijken met wat pepernoten in Nederland zijn. Gemaakt van honing, amandelen en heel veel suiker. De winkels liggen er vol mee. De repen zijn verkrijgbaar in vele smaken zoals Vanille, Chocolade, Eigeel.

De Turrón mag dan echt niet ontbreken in deze tijd. Het lijkt op noga. Turrón is geïntroduceerd door de Moren in de 15e eeuw.

turron-kerst-traditie-castellon

5. Bij klokslag 12 uur, 1 druif per klokslag eten

Om klokslag 12 uur ’s nachts is het de bedoeling dat er bij elke klokslag 1 druif gegeten wordt, in totaal dus 12 druiven naar binnen werken. Dit zou geluk brengen in het nieuwe jaar. Wij hebben het geprobeerd maar zijn niet ver gekomen om 12 druiven op te eten en daarom is het dan echt knap als je dit lukt.

12-druiven-nieuwjaar
12 druiven eten

6. Rood ondergoed met Oud en Nieuw

Rood ondergoed wordt gedragen om geluk, liefde, succes en passie te hebben in het komende jaar. Rood ondergoed is meestal verkrijgbaar bij de Chinese Bazar, bij de Carrefour of Al Campo.

rode-lingerie-kerst

7. Nieuwjaar en vuurwerk

Spanjaarden hebben meestal geen vuurwerk in huis en steken dit niet zelf af. Dit gebeurd vaak op hoofdpleinen, het centrale plein van een dorp of stad. Op 1 januari vinden er wel traditiegetrouw Nieuwjaarsduiken plaats langs de middellandse zeekust. Het water zal niet zo koud zijn als in Nederland maar nog best wel fris.

Het feest zal tot 6 januari duren en daarna zijn de traditionele winterkortingen aan de beurt. Omdat er kortingen worden gegeven tot wel 70 procent staan Spanjaarden voor de deur te trappelen om maar een mooie aanbieding te kunnen scoren.

gelukkig-2022