De grote Kerstloterij, El Gordo

El Gordo is DE bekende grootste loterij in Spanje waar elk jaar weer een grote prijzenpot te verdienen is en wordt live uitgezonden op 22 december. Het is een van de oudste loterijen ter wereld. Elk jaar weer staan er rijen dik voor de winkel om een lot te bemachtigen. Je zal toch in de prijzen vallen en de jackpot winnen.

Geschiedenis

Sinds 1812 wordt El Gordo door de Spaanse overheid georganiseerd. Er gaat een gerucht dat de eerste trekking op 18 december 1812 heeft plaatsgevonden. Vanaf 23 december 1892 kreeg deze trekking de naam Sorteo de Navidad (Kersttrekking) en vijf jaar later, in 1897, werd dit dan ook op de loten gedrukt.

Bij de eerste trekking zingen weeskinderen de nummer die toentertijd op papier werd gedrukt, de Niños de San Ildefonso (de weeskinderen van Colegio de San Ildefonso, de oudste school van Madrid, deze bestaat al 400 jaar). Deze weeskinderen zingen het al twee eeuwen sinds de eerste trekking in 1771. Ze worden speciaal getraind om de cijfers luid en duidelijk op te noemen.

Vanaf 1913 werd het huidige systeem gebruikt, waarbij uit een grote trommel houten balletjes rollen met de nummers die in de trekking zitten.

Een populaire trekking

Spanjaarden zijn helemaal gek op gokken en dus ook op loterijen zoals El Gordo. Deze loterij is dan ook zeer populair onder de Spanjaarden en ieder jaar doen ze dan ook massaal mee aan deze traditionele Spaanse kerstloterij.

Sommige inwoners van kleine dorpen of straten in Spanje kopen vaak gezamenlijk een lot.

Deze loterij is net zo populair bij de Spanjaarden als Kerstmis zelf. Je moet je voorstellen dat de spanning toeneemt als het zover is.

LoteriaManises.com

Landelijk uitgezonden op TVE

De Spaanse zender TVE zend de loterij altijd live uit en zit er publiek bij, in Teatro Real in Madrid. Vorig jaar werd het zonder publiek uitgezonden wegens de Covid19 situatie. De nummers worden gezonden door de weeskinderen.

Prijzenpot staat nu op € 2.408.000.000

In 2011 werd is er voor meer dan 2,5 miljard euro aan prijzengeld in El Gordo uitgekeerd. De hoofdprijs viel in 2011 in een klein dorpje, Grañén, in de provincie Huesca.

Inwoners die een winnend lot hadden, mochten 720 miljoen euro onderling verdelen. De 1800 houders van het winnende lot wonnen ieder 400.000 euro.

De prijzenpot van dit jaar staat nu op mer dan € 2.408.000.000 te verdelen.

Geluksgetallen

Geluksgetal nummer vijf is sinds de 19e eeuw een populair cijfer. Die al 32 keer als winnaar naar voren komt. Daarna vier en zes aan de beurt die al 27 keer hebben gewonnen.

Als Nederlander loten kopen

Jazeker, er zijn steeds meer buitenlanders die meedoen met de loterij.

Ze zijn online te kopen via spaanseloterij.com.

Een lot kost € 30,- en de trekking is op 22 december om 13.00 uur.

Zit jij al klaar op 22 december om te kijken of je in de prijzen bent gevallen?