Dia de la Comunidad, 9 oktober

In de Comunidad Valenciana wordt op 9 oktober Dia de la Comunidad Valenciana gevierd. In de provincies Valencia, Castellon en Alicante is dit normaal gesproken een groot feest en een regionale vrije dag.

Wat het is?

Op 9 oktober 1238 heroverde Koning Jaime I de stad Valencia van de Moorse bezetters. Pas vele jaren later in 1304 werd het Reino de Valencia opgericht. De koning Jaime was niet alleen koning van Aragon maar ook graaf van Barcelona, Koning van Mallorca en heer van Montpellier. In dezelfde jaren heeft hij de Balearen, Mallorca, Menorca, Ibiza, Valencia en in 1244 Murcia bevrijdt.

Het heeft de koning 16 jaar gekost om alle regio’s te heroveren en is in het noorden bij Burriana begonnen. Deze koning is dus eigenlijk best een held te noemen. Vanaf begin jaren ’90 is er besloten om elk jaar op 9 oktober dit te herdenken.

Feesten in de Comunidad Valenciana

Dit moet natuurlijk allemaal uitbundig gevierd worden in de stad Valencia en Castellon met processies en vuurwerk. De Valenciaanse vlag wordt gedragen en bewaard tot aan het kathedraal. Tijdens de wandeling wordt er stilgestaan bij het standbeeld van de Koning om er bloemen neer te leggen.

Nu door de Corona situatie zullen de feesten kleinschaliger zijn of zijn uitgesteld.

Op deze dag zijn de winkels gesloten en is iedereen vrij.

Feesten-in-Castellon
Dia de la Comunidad Valenciana