De Sinaasappel Route in Castellon

De Costa del Azahar betekent ‘De kust van de sinaasappelbloesems’ en in deze omgeving zijn dan ook veel sinaasappel plantages te vinden. Daarnaast eveneens mandarijnen vaak aan dezelfde boom omdat de de bomen met elkaar kruisen. In de provincie Castellon is het mogelijk een dagexcursie te doen of een vijfdaagse excursie. De geur van de bloesems is echt te ruiken voor de oogst.

Snoeien

In Maart wordt de snoei uitgevoerd, wanneer de bomen klein zijn wordt er eerst formatiesnoei uitgevoerd. De eerste 2 jaar zal de boom vrij vegeteren en bij groei worden er 3 of 4 takken bijgevoegd op verschillende hoogtes. Eenmaal een volwassen boom worden de takken die te dicht op de grond hangen verwijderd zodat de vrucht niet te dicht op de grond komt. Ook worden droge, zieke of gebroken twijgen verwijderd.

Geschiedenis

Tijdens de islamitische overheersing werden de bomen geïntroduceerd in het Valenciaanse grondgebied, hier zijn nog altijd verwijzingen naar de veertiende eeuw over het bestaan van deze bomen in de stad Valencia.
De eerste commerciële plantages voor verse consumptie dateert uit het einde van de 18e eeuw en zijn inmiddels uitgebreid tot een oppervlakte van zo’n 94.000 hectare.

Wist je dat…van alle citrusteeltgebieden in de wereld is de Valenciaanse Gemeenschap de meest diepgewortelde traditie te vinden. Er zijn immers zeer oude historische verwijzingen te vinden van deze citrusteelt.

Irrigatie

Het gebruikte irrigatiesysteem is druppelirrigatie wat verschillende voordelen heeft ten opzichte van traditionele of algemene irrigatie, zoals waterbesparing.

Archeologische bewijzen hebben aangetoond dat tijdens de Romeinse overheersing enkele irrigatieleidingen werden aangelegd, er zijn documenten te vinden dat de moslims bij aankomst verschillende greppels vonden die in bedrijf waren waarvan de lengte steeds groter werd.

De moslims hebben deze irrigatietechnieken enorm geperfectioneerd en werden meesters van de landbouwhydraulische techniek. Er werd geprofiteerd van de Romeinse irrigatiesystemen die hier aangetroffen werden en samen met oosterse technieken konden ze het water bereiken.

Bij gebruik van rivierwater maakten ze ook gebruik van dammen, en alquezares of sneden, naast de waterkanalen of sloten, waar het water van de rivieren of bronnen doorheen stroomde. Er werd gebruik gemaakt van de oneffenheid van de grond voor het water distributie en liep door complexe en uitgebreide netwerken. Vervolgens ging dit over in kleinere buizen totdat het gebied met intensieve irrigatie werd bereikt.

Oogsten

Rond oktober worden de sinaasappelen geoogst en voor die tijd zijn er veel oranje velden te zien, de bomen hangen vol met sinaasappelen, het is een prachtig gezicht. Maar de oogst blijft een indicatie omdat het enorm afhangt van de weersomstandigheden. Het plukken wordt vaak gedaan door arbeidsmigranten en is een tijdrovende klus.

Vaak is het mogelijk om bij een boer een kratje sinaasappels te kopen tegen een klein tarief. Als je tijdens je reis een sinaasappel fabriek ziet dan is het vaak mogelijk om daar ook een krat sinaasappels te kopen.

Het Sinaasappel seizoen loopt tot Maart.

sinaasappel-route-castellon

Productie in de Valenciaanse gemeenschap

Momenteel produceert de Valenciaanse gemeenschap 63% van de citrusvruchten van Spanje. Met een oogst van 3800 miljoen ton per jaar is dit enorm te noemen en zijn dan ook kwaliteits- sinaasappels en mandarijnen. Een andere groei potentie is de Clementina mandarijn met een productiegroei van 46% van 4.950.000 ton per jaar.

Route van de Sinaasappels, Ruta del Naranja

Het is mogelijk om een dagroute te maken door de sinaasappelvelden van Castellon. Hierbij wordt je opgehaald uit Peñiscola, Oropesa del Mar, Benicassim of Castellón de la Plana. Tijdens deze excursie maak je kennis met de Sinaasappel, kan je proeven en zien van de verschillende soorten. Hoe de productie tot stand komt en je brengt een bezoek aan het museum.

Een leuke route dus van het beginproces tot de oorsprong naar de winkel.

Het is ook mogelijk om een 5 daagse trip te maken waarbij je in een 4 sterren hotel overnacht op basis van volpension. De pittoreske plaatsen Vilafamés en Benicassim zullen ook worden aangedaan. Je zult diverse boomgaarden bekijken op mooie plekken. De 4e dag wordt besteedt in Benicassim met o.a. De Route van de Villa’s.

Je kan natuurlijk zelf ook op avontuur en deze excursie als prive personen maken.

Voor meer informatie en boekingen, klik op Ruta del Naranja.

sinaasappel-tour-castellon