Middeleeuwse dorpen in Castellon: Vilafamés

Vilafamés is een prachtig middeleeuws dorp om te ontdekken. Pittoresk met een kasteelEen heerlijke wandeling maken door de straatjes en de oude gevels bewonderen. Als je aan komt rijden dan kan je zien dat het dorp iets hoger ligt. Ook de ligging tegen een bergwand is de reden dat de straatjes steeds smaller worden.

Parkeren kan op de algemene parkeerplaats onder het dorp. Voor campers is er een camperplek in de buurt. Een mooie betaalde camperplek via Park4night (409577). Faciliteiten zoals douche, wc, stroom, wifi is aanwezig. Er zijn 20 camperplekken en is het hele jaar open.

Veel historische overblijfselen te zien

In het dorp zijn overblijfselen van een homo neanderthalers van 120.000 tot 80.000 voor Christus. Dit zijn de oudste overblijfselen van de nederzetting Vilafamés. 

Dichterbij zijn de overblijfselen van de laatste superieure Magdaleniaanse cultuur (13.000 – 12.000 v.Chr.) gevonden in de Matutano-grot.

Villafames is van islamitische oorsprong veroverd door James I in 1233. In 1242 werd het bevolkingsstatuut bevestigd. 

Tijdens de historische ontwikkeling behoorde het tot de Orde van Sant Joan de l’Hospital en in 1319 ging het over naar de Orde van Montesa. 

Het kasteel liep aanzienlijke schade op tijdens het carlistentijdperk en werd later gerestaureerd.

Una de las calles de Vilafamés, con la Roca Grossa, uno de los enclaves más populares de la población.

Wat te doen in Vilafamés?

Maak een wandeling door de oude stad. Vanaf de Plaza de la Fuente naar de bekende Roca Grossa. Van daaruit en langs de geplaveide Calle Cervantes en Calle de la Iglesia naar de Plaza de la Sangre. Hier is de gelijknamige kerk te aanschouwen.

Vanaf hetzelfde plein is er toegang tot de Quartijo waar de oudste gebouwen van de stad zijn te vinden. En langs de trappen gaan we naar het kasteel van Arabische oorsprong. 

Als we door de straten lopen kunnen we prachtige gevels zien totdat we het Museum voor hedendaagse kunst bereiken, in het Palacio del Batlle. 

Het stadhuis is een oud herenhuis dat op korte afstand ligt.

Kom Vilafamés bezoeken

We schreven al eerder over dit prachtige dorp Vilafames wat zeker een bezoek waard is.