Middeleeuwse dorpen in Castellon: Culla

De oorsprong van Culla gaat terug tot de prehistorie, zoals blijkt uit archeologische overblijfselen en grotschilderingen. Tot het begin van de 13e eeuw stond Culla onder islamitische heerschappij. Het werd in 1233 heroverd door D. Blasco de Alagón en ontving in 1244 het Puebla-handvest. 

Culla ligt in de regio Alto Maestrazgo in de provincie Castellon en heeft ongeveer 450 inwoners. In deze regio is landbouw zoals amandelen, olijfgaarden, granen, hazelnoten en veehouderij.

Orde van Montesa

In de tijd van 1244 speelde Culla Castle een belangrijke strategische rol vanwege de ligging en de uitgestrektheid van het grondgebied. In 1303 werd het verkocht aan de Orde van de Tempel en in 1317 werd het afhankelijk van de Orde van Montesa. 

Het is de moeite waard om het belang van de Setena de Culla of Comunitat d’Herbatge te benadrukken, deze bestaat uit zeven steden en die tot het midden van de 19e eeuw heeft bestaan. 

In de 19e eeuw, na de Carlistenoorlog, werd het kasteel van Culla verwoest en met de grond gelijk gemaakt. Wat overbleef was eigenlijk het huidige beeld van de stad.

El centro de Culla posee un sinfín de rincones para perderse.

Wat te doen in Culla?

De oude binnenstad van Culla biedt een interessante rondleiding. Het dorp is uitgeroepen tot plaats van cultureel belang. Het historische hart heeft diverse gerenoveerde gebouwen, steegjes, pleinen vol met traditie. 

Ruïnes bezoeken

Bezoek de ruïnes van het oude Arabische kasteel uit de 13e eeuw, de oude Granero del Comendador, momenteel bekend als La Presó uit de 13e en 14e eeuw.

Het oude ziekenhuis, de kerk van El Salvador en vele andere hoekjes die gerestaureerd zijn. Zoals het uitkijkpunt El Terrat, met een indrukwekkende panoramische uitzicht.

Festivals in Culla

Ook in de kleinste dorpen worden diverse feesten en festival georganiseerd. Denk aan

  • Patroonheiligefestiviteiten
  • San Miguel
  • Bedevaart naar San Juan de Peñagolosa
  • Festival van San Pedro Mártir en San Antonio Abad
  • Viering van Corpus Christi

In de omgeving van Culla

In en rond Culla is het een prachtige omgeving en kan hier heerlijk gewandeld worden. Ook is het fiets toerisme de laatste jaren razend populair geworden.

Bezoek bijvoorbeeld de Bobalar grot of een van de vele Cuevas.

En wat ook niet gemist mag worden is de Culla steeneik met een omtrek van ruim 6 meter. en 24 meter hoog. Een eeuwenoude boom die indrukwekkend is om te zien.