De Villa’s van Benicàssim

De beroemde villa’s in franse stijl aan de boulevard in het Levante gebied van Benicassim in de provincie Castellon is een unieke plek. In het begin van de 20e eeuw zijn deze gebouwd en heden bekleedt met een mooie boulevard zodat de villa’s bekeken kunnen worden.

Deze bijzondere plek werd vroeger ook wel “Biarritz del Levante” genoemd omdat het een deftige en stijlvolle uitstraling had.

Geschiedenis

Toen er een spoorlijn aangelegd werd in 1872 om de steden Castellon en Tarragona met elkaar te verbinden heeft de ingenieur Joaquín Coloma Grau een villa laten bouwen voor zijn vrouw Pilar Fortis waar ze konden verblijven.

Wat deze ingenieur zo aantrok aan deze plek is de schoonheid van de mooie stranden in Benicassim. De eerste villa werd dan ook naar zijn vrouw vernoemd “Villa Pilar”. De boulevard / promenade heeft dan haar naam behouden, “Pilar Coloma”.

In 1920 stonden er 54 villa’s die alleen in de zomer bewoond waren en in de winter verbleven er alleen bewakers en tuinmannen.

Vanaf dat moment vestigden de Valenciaanse families van de bourgeoisie zich in dit gebied, genaamd de Olla de Benicàssim. Dit gebied was niet geschikt voor landbouw vandaar dat de chique stijl hier aangehouden werd.

bron: benicassimparaiso.es

Feesten

Vooral in de zomer was het een drukke plek en werd dan omgetoverd tot de catwalk van weelde. Vrouwen en Mannen trokken hun beste kleren uit de kast en woonden de feesten bij die in de villa’s door de eigenaren werden georganiseerd. Het servicepersoneel bood gebak en likeuren aan, er werd gedanst en als afsluiting werd er vuurwerk afgestoken.

Villa Elisa, gebouwd in 1942, was een van de drukste ontmoetingsplaatsen aan de kust. Hier werden theater, variétéshows en dansen werd in deze Villa uitbundig uitgevoerd. Tegenwoordig wordt het nu gebruikt voor privé feesten en bruiloften.

villa-elisa-benicassim
Villa Elisa

Dit gebied werd ook wel ‘de hel’ genoemd vanwege de luidruchtige feesten.

De sociale status waren natuurlijk de tuinen en terrassen van de villa’s die als etalage fungeerde voor de voorbijgangers.

Er stonden kraampjes en voorbijgangers kregen donuts, likeuren, sigaren of noten.

Tijdens de Spaanse burgeroorlog moesten families hun villa’s verlaten en dus afscheid nemen van het luxe leven. De regering van de Republiek nam de villa’s in beslag en kregen de villa’s nieuwe namen, gerelateerd aan karakters, gebeurtenissen van de Republiek of de landen van herkomst van de brigadeleden.

Rond de jaren ’50 kwam het toerisme weer op gang en werd Benicassim weer een zomervakantie bestemming. Bewoners kwamen weer terug en tegenwoordig zijn de villa’s eigendom van de erfgenamen van de families uit vroegere tijd.

Wandelroute langs de Villa’s

Het is een aanrader om eens over de prachtige promenade te wandelen en de villa’s te aanschouwen, Dit is geheel gratis, wandelen over de Paseo Marítimo Pilar Coloma. Aanschouw de prachtige villa’s in Franse stijl. Voor de villa’s zijn informatieborden geplaatst waar de geschiedenis op beschreven staat.

infobord-villas-benicasim