Zwarte truffel evenement in l’Alt Maestrat

Zwarte truffels in Castellon? Jazeker in het Spaanse Castellon worden steeds meer geoogst. Het jaarlijks terugkerend evenement van de zwarte truffel (Mostra de la Truffle Negra)wordt op 26 en 27 februari gehouden. Dit is alweer de 18e editie. Elk jaar wordt het in een andere gemeente in de provincie Castellon gehouden. Deze keer in Benassal in de regio l’Alt Maestrat.

Liefhebbers van het zwarte goud willen dit evenement niet missen. Er zullen veel activiteiten plaatsvinden die ter gelegenheid van de beurs worden georganiseerd. En dit op het moment wanneer de truffel de beste smaak heeft.

Truffelhond wedstrijd en presentaties

In dit weekend komen truffelkwekers, sectorgebonden bedrijven, kwekerijen, hoteliers en liefhebbers van de gastronomie samen. Hierbij worden er een aantal activiteiten, demonstraties en presentaties georganiseerd. Natuurlijk mogen speciale truffelhonden niet ontbreken bij de truffelhond wedstrijd. Of proeverijen met deze knol de Melanosporum.

Wist je dat…de regio l’Alt Maestrat een van ’s werelds grootste producenten van deze wilde paddenstoelen in zowel het winter- als het zomerseizoen is? Het gebied is er dan ook erg geschikt ervoor vanwege de samenstelling, de hoogte en het klimaat.

De geschiedenis van de Zwarte truffel

De ondergrondse zwam is al eeuwenoud maar pas zestig of zeventig jaar in gebruik op het Spaanse schiereiland. Ook zijn de oudste plantages zijn niet ouder dan dertig jaar. Tevens is de truffelteelt is door de jaren heen dan ook enorm ontwikkeld. Veel bedrijven houden zich bezig met de productie en/of substraten. Vergeet ook de commercialiteit niet.

Zo heeft de regio Alt Maestrat dit goudmijntje ontdekt. Want als landgoed niet voor andere gewassen geschikt is. Dan gaat het wel met truffel. Veel familiebedrijven verdienen hun brood met dit zwarte goud. Het verbouwen is een milieuvriendelijke en duurzame manier.

De eerste beurs

Op de eerste beurs stonden niet meer dan tien stands. Maar elk jaar kwamen er meer bij en is vandaag de dag enorm gegroeid. Niet alleen exposanten, deskundigen en technici komen hier op af. Consumenten en liefhebbers voor de zwarte truffel zijn ook welkom.

Programma

Op Zaterdag 26 februari vindt de technische conferentie plaats. Met lezingen en showcooking. De volgende dag zondag 27 februari zijn er wedstrijden en demonstraties te zien.

Hoe er te komen, klik op de link van Google maps.