Wijnroute in de provincie Castellon

Wijnroute in de provincie Castellon. In het noorden van de provincie Castellon is het meest traditionele agrarische leven te vinden met goede kenmerkende wijnen. De wijnroute brengt je langs heerlijke merken zoals Tempranillo, Embolicaire, Macabeo, Merlot, Syrah, Cabernet, PinotNoir, Chardonnay, Moscatell en Garnacha.

Het klimaat in Castellon is ideaal voor wijnbouw, dit geeft de wijnen minerale en frisse nuance.

Wijnhuizen behoren tot de IGP Castellon

Wijnhuizen behoren tot de IGP CastellonIndicación Geográfica Protegida Vins de Castellon) welke ongeveer 600.000 liter wijn produceren en meer dan 500.000 flessen verkopen. 

Tot 50 verschillende referenties of merken van wijnen die gemaakt zijn in Castellón. Een deel van het nationale grondgebied gaat zelfs naar Duitsland, de Verenigde Staten, Engeland en China.

wijnhuizen-in-castellon
Bodega Les Useres

Het IGP kenmerk houdt in dat de wijn en de wijngaarden

  • Zich in de provincie Castellon bevinden
  • Wijnstokken geteeld worden volgens goede landbouwpraktijken
  • De wijn alleen afkomstig is van de wijngaarden geproduceerd in een wijnmakerij in Castellon
  • Dat de wijn voldoet aan alle chemische parameters die zijn gecertificeerd door een geaccrediteerd lab
  • Door middel van een proeverij is er een beoordeling ondergaan

Om wijnen van uitzonderlijke kwaliteit te ontdekken zijn ze gegroepeerd onder de beschermde geografische aanduiding (BGA) “Vins de les Terres de Castelló”.

In de Bodega’s en wijnhuizen in Castellon kan je genieten van goede kenmerkende wijnen, lokale gerechten proeven of uitrusten in unieke accommodaties. 

wijn-in-castellon

De oprichting van de IGP

Rond het jaar 2000 dachten sommige boeren in de provincie Castellon dat wijnbouw een goede landbouwoptie zou kunnen zijn, zoals dat was in de 15e tot 20e eeuw.

De illusie van een kleine groep wijnbouwers met de leiding en hulp van het ministerie van Landbouw maakten het in 2003 mogelijk om de geografische aanduiding “Vins de la Terra de Castelló” te creëren en te reguleren. 

Dit kwaliteitscijfer verwijst naar de wijnen die volledig zijn verkregen uit druiven die zijn geproduceerd in het gebied.

Deze bestaat uit grond die geschikt is voor de productie van wijndruiven in drie subzones van de wijnbouw zoals

  • Alto Palancia
  • Alto Mijares
  • Sant Mateu
  • Les Useres
  • Vilafamés 

Onlangs, met de aanpassing aan de normen van de Europese Gemeenschap, heeft het de naam gekregen Beschermde Geografische Aanduiding Castelló, IGP Castelló . 

igp-logo
igp logo

De verschillende wijnstreken in Castellon

Met de authentieke Via Augusta unieke gebieden samenbrengt om de Castellonese wereld van wijn te laten genieten.

Hieronder staan de wijnstreken met de plaatsen waar diverse bodegas hun wijnen aanbieden. Wijnroutes die we volgen noemen we ook wel Enoturismo.

Alto Palancia-Alto Mijares:

Almedíjar, Arañuel, Azuébar, Kasteel Villamalefa, Caudiel, Chovar, Cortes de Arenoso, Jérica, Ludiente, Montán, Segorbe, Soneja, Puebla de Arenoso, Viver, Zucaina.

Sant Mateu:

Albocàsser, Atzeneta del Maestrat, Benasal, Canet lo Roig, Catí, Cervera del Maestre, Chert, Coves de Vinromá, Culla, La Jana, La Salsadella, Sant Mateu, San Rafael del Rio, Rosell, Tirig, Traiguera, Alcalá de Xivert.

Useres-Vilafamés:

Benlloch, Cabanes, Les Useres, Sierra Engarcerán, Vall d’Alba, Vilafamés, Vilanova d’Alcolea.

Hier zijn diverse wijnhuizen te vinden om de wijncultuur te leren kennen. Evenals het hele proces van het maken van deze wijnen, de wijngaarden en alles wat met wijn te maken heeft.

Hoe herken je de BGA wijnen?

Op het etiket aan de achterkant van alle BGA-wijnflessen moet altijd de naam van de producerende wijnmakerij, de BGA-logo’s, het etiketnummer en het batchnummer te vinden zijn.

Wil jij een wijnproeverij doen bij een bodega?

Als je dus meer wilt weten over diverse wijnen en je ziet het wel zitten om een wijnproeverij te doen in de buitenlucht. Boek dan een wijnproeverij in een van de vele bodega’s die Castellon rijk is.

Er is altijd wel een overnachtingsplek in de buurt te vinden. Bijvoorbeeld in Hostal Cabrit in San Mateu.

wijnstreken-castellon
Wijnroute van provincie Castellon