Wijnbouwtraditie van Bodega Mas de Rander in Benlloc

Afgelopen week stond Castellón intensief in het teken van het Magdalenia feest. Dit is een feest waarbij de wijnbouwtraditie van de regio’s Castellón jaren een speciale rol speelt die bekend staat als ‘Mesó del vi’. 

Dit is ontstaan als een plek om de wijnen te kunnen proeven en introduceren die door de coöperaties en wijnmakerijen van de provincie zijn vervaardigd. Afkomstig van kwaliteits druiven in het gebied van Castellon.

En een van de wijnhuizen die de afgelopen jaren actief heeft deelgenomen aan verschillende edities van de ‘mesón’ is Mas de Rander uit Benlloc.

Ontstaan in 2000

De familietraditie die ze in stand willen houden is ontstaan in het jaar 2000. Niet alleen de wijngaard is het belangrijkste onderdeel maar ook de andere gewassen zoals olijfbomen en citrusbomen.

Eigenaar Juan Domingo verteld met trots “Mijn overgrootvader werkte al met muskaatdruiven en mijn vader professionaliseerde het en verscheepte naar Madrid, Barcelona en Frankrijk”. Maar in de jaren zestig verloor het beetje bij beetje zijn identiteit.

 

Om die identiteit terug te winnen moedigde Tarrega aan om de wijnbouw nieuw leven in te blazen. En met Benlloc als locatie is dit een zeer goede keus. Want het gebied Plana Alta heeft een sterke wijntraditie. En was dan ook een van de grootste wijn producenten aan het einde van de 19e eeuw.

130.000 flessen wijn en muscat per jaar

Ruim 130.000 flessen wijn en muscat per jaar produceert Bodega Mas de Rander die over de hele wereld geexporteerd wordt. Deze wijnen hebben al een internationaal aanzien in Brazilie, Nederland,Belgie en Duitsland.

Ongeveer 27% van de productie gaat naar het buitenland, aldus de manager van de Bodega. De rest blijft in Spanje. Steden zoals Madrid of Barcelona zijn de belangrijkste afnemers van Mas de Rander-wijnen.

En heel apart want slechts 10% van de productie wordt in Castellón zelf geconsumeerd. 

Tárrega antwoordt “de wijnen worden wel meer geaccepteerd in de regio Castellon, maar dit proces mag wel sneller gaan.”

 

Duurzaam en Biologisch

Mas de Rander heeft het accreditatie certificaat van biologische en ecologische wijnmaker faciliteiten.

Want ze houden graag rekening met het milieu en concentreren zich op duurzaamheid. En Juan Domingo is van mening dat deze accreditatie zeer belangrijk is in de toekomst. Want de samenleving wordt zich steeds bewuster van het milieu en ook de gezondheid.

Verder maakt de Bodega ook gebruik van zonne energie en draait volledig op zonnepanelen. Ook is de installatie voor 90% ondergronds en wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke verlichting en maximale ventilatie.

Mas de Rander ligt in een berggebied en dicht bij de zee, wat betekent dat de wijnen een uitgesproken persoonlijkheid hebben en de DO ‘vinos de pago’ kunnen krijgen, verteld Tárrega. Vijf werknemers zorgen er voor dat de wijn van begin tot eind goed tot zijn recht komt.

Variatie aan wijnen

Wijnproductie met een variatie van diverse wijnen zoals

  • Cavernét sauvignon, Grenache, Premium grenache, Merlot, Syrah, Muscat Alejandria, Muscat d’Hamburg, Muscat Frontignan en Monastrell.

Dit alles wordt in de omgeving van Benlloch geproduceerd op de Bodega Mas de Rander.

Bodega bezoeken of online bestellen

Het is mogelijk om de bodega te bezoeken met een groep van minimaal 4 personen. Vanaf €10 krijg je

  • een rondleiding,
  • een proeverij van 5 wijnen,
  • een proeverij van extra vierge olijfolie van eeuwenoude olijfbomen van het welbekende merk Picual en Arbequina.

De contact gegevens vind je via La Bodega Mas de Rander.