Weer in Castellon

Wat is nou eigenlijk het weer in Castellon? Wil je meer weten over het prachtige klimaat in de provincie Castellon? MooiCastellon beschrijft het milde en aangename klimaat.

Het milde klimaat

Castellon is grotendeels gelegen aan de Middellandse Zee met een mediterraan klimaat. Dit klimaat betekent warme zomers en milde winters.

Maar het kan zomaar zijn dat op een mooie dag in januari je met 20 graden op een terrasje in de zon zit. En 1,5 uur rijden naar Teruel je kunt skiën.

Wist je dat..Spanje eigenlijk drie klimaten heeft? Het noordwesten en het noorden van Spanje, Baskenland is een zeeklimaat. Gaan we landinwaarts, naar Madrid daar is een landklimaat. En het gebied van de Valenciaanse gemeenschap heeft het mediterrane klimaat.

Temperatuur

Tijdens de zomermaanden kan je volop genieten van het heerlijke zomerse en warme klimaat. Gelukkig zorgt de zeewind wel voor enige verkoeling.

En in de wintermaanden liggen de temperaturen wel wat lager. In het binnenland van Castellon vaak rond het vriespunt en aan de kust ook lagere temperaturen maar de zon is er vaak bij. Overdag kan je echt genieten van de zon.

En soms is het weer in de war. Dan begint de hete zomer bijvoorbeeld in Mei. Of is het in december soms wel 25 graden.

Zon

Het klimaat wordt onder andere bepaald door de zon, de afstand van het gebied tot de zon. Ook het reliëf van het aardoppervlakte en de hoogte boven zeeniveau. Met de zon is eigenlijk niks mis in Castellon.

De zon schijnt gemiddeld 7 uur per dag. In het voorjaar kan de zon al ontzettend sterk zijn en dit moet je absoluut niet onderschatten. Je moet je dus goed insmeren met zonnebrand olie.

Luchtvochtigheid

Met de hoeveelheid Luchtvochtigheid kan je zien hoeveel vocht er in de lucht aanwezig is. Een hoge of lage luchtvochtigheid kan het verschil maken hoe het weer aanvoelt. Bij een lage luchtvochtigheid voelt het droog aan en bij een hoge luchtvochtigheid is er veel vocht in de lucht. Hierdoor kan het best “klam”, “vies”of “nattig”aanvoelen.

In de regio Castellon aan de zee kan je een hoge luchtvochtigheid verwachten. In de zomer kan dit klam en benauwd aanvoelen. Aan de kust is gelukkig wel een briesje wat voor verkoeling zorgt.

Ga je een paar kilometer landinwaarts, dan kan het al heel anders aanvoelen.

Temperatuur van de zee

De Costa Azahar, de kuststrook voor Castellon heeft zeer mooie stranden en een heerlijke zee met aangename temperaturen. Vanaf mei kan je bijna wel in de zee zwemmen. En in de zomermaanden is het water lekker warm om heerlijk af te koelen.

oropesa-del-mar
Luieren aan zee