Semana Santa, de Paasweek in Spanje

De Semana Santa, de heilige week is toch wel een van de bekendste feesten die gehouden wordt in Spanje. De hele week zijn er processies met veel trommelgeroffel, bellen, wierook en veel huilende emotionele mensen tussen het publiek.

Deze heilige week begint altijd op Zondag, de dag dat Jezus in Jeruzalem aankwam (Domingo de Ramos) en eindigt de week erop weer op een Zondag (Domingo de Resurrección).

De week voor Pasen wordt dit feest uitgevoerd met traditionele godsdienstige Processies. Heel Spanje doet mee met deze processies en dus ook in Valencia en andere plaatsen in Castellon.

In Sevilla in de provincie Andalusië is dit het bekendste feest wat ook op de Spaanse TV wordt uitgezonden.

Processies

De processies wordt uitgevoerd in kleding met puntmutsen en praalwagens, het verhaal van Jezus wordt uitgebeeld. De kleding die men draagt lijkt wat op de Ku Klux Klan uit de Verenigde Staten, de maskers dienen voor anonimiteit van de Nazarenos. Iedereen die aan deze processie meedoet loopt blootsvoets. Ze lopen door de hele stad en duurt soms vele uren.

Processies in stilte

De processies verlopen in stilte en eerbied en soms lopen de emoties dan ook hoog op. Je moet er niet gek van op kijken dat er veel wordt gehuild en het wordt vooral emotioneel bij de Madrugada processie als de klaagliederen ten gehore wordt gebracht. De stoet zal stoppen om naar a- capella gezang te luisteren die vanaf een balkon ten gehore wordt gebracht.

Of je nou gelovig bent of niet het is een spektakel om dit te zien. En als je de Spaanse tv hebt dan moet je dit zeker gaan zien.

Dit jaar in 2021 zal dit grote festijn niet doorgaan wegens Covid-19. De datum van de heilige paasweek is van 28 maart tot 4 april.

Semana-Santa-optocht
bron> https://canalhistoria.es/