San Antonio Abad

Op 17 januari wordt San Antonio Abad gevierd in de Comunidad Valencia maar ook in heel Spanje. Dit is een groot feest met vreugdevuur en kerkmissen. Hierbij gaat het om alle huisdieren, maar Spanjaarden zullen er een enorm feest om heen maken.

Mocht je toevallig langs een kerk lopen deze dag. Vandaag worden huisdieren gezegend door de priester. Het kan het zijn dat het heel erg druk is met mensen en hun huisdier. Het feest van San Antonio Abad zal meerdere dagen duren.

Vanwege de Covid-19 situatie en de stijging van besmettingen zal dit feest worden uitgesteld in Castellon.

Wat is San Antoni voor feestdag?

Deze feestdag wordt gevierd met de naamdag van San Antonio Abad. De vader van het kloosterleven. In het Nederlands wordt hij ook wel ‘Antonius van Egypte” genoemd.
In de Comunidad Valencia en Catalonië worden de feesten van Tres Tombs gevierd waarbij speciale kerkmissen worden georganiseerd.

Dit houdt in dat huisdiereigenaren hier naartoe gaan met hun huisdier uiteraard. De huisdieren worden dan gezegend door de priester.

In onder andere Castellon en Valencia is op de avond voor de naamdag een zeer groot vreugdevuur “La hoguera”. Ook wel het grootste vreugdevuur van de wereld. Tevens is In Madrid helemaal een gekkenhuis bij de belangrijkste kerk.

San Antonio Abad

Wie en wat

Antonius van Egypte, Antonius-Abt of Antonius de Grote geboren in Egypte in Comas in het jaar 251. Hij was een kind van zeer rijke ouders.
Zijn ouders overleden toen Antonius twintig jaar was. Vervolgens gaf hij alle bezittingen van zijn ouders aan de armen en is hij zelf in de woestijn gaan wonen als kluizenaar.

Andere Christenen kwamen later bij hem wonen. Vervolgens werden toen een van de eerste gemeenschappen van monniken in zijn klooster gevormd. De Sint Antonius in de Oostelijke Woestijn.

Antonius staat bekend als vader van het kloosterleven. De reden hiervan is omdat hij veel volgelingen had.
Toen hij op 105-jarige leeftijd overleed werd hij begraven in een geheim graf. Hiermee werd voorkomen dat het graf een plaats van verering zou worden. Al snel na zijn dood werd hij heilig verklaard.

De bijnaam “Antonius met het varken” is in de Middeleeuwen ontstaan. De Antonieten mochten hun varkens vrij laten rondlopen. Dit was een vergoeding voor de verpleging die zij hebben gedaan. Op 17 januari werden deze varkens geslacht en het vlees verdeeld onder de armen.

Huisdieren worden bij de kerk gezegend

Zegening huisdieren

Dus mocht je op 16 januari toevallig langs een kerk lopen en een gigantische drukte zien. Denk dan niet meteen aan een bruiloft of begrafenis. Nee, de huisdieren worden door de priester gezegend.

Men komt dan met de meest uiteenlopende dieren hiernaar toe. Denk bijvoorbeeld aan slangen, ezels, konijnen, paarden en nog veel meer. De priester zal het geliefde huisdier een zegen geven. Elk jaar wordt deze traditie in ere gehouden. Door gelovigen wordt dit allemaal heel serieus genomen.

Vreugdevuur La Hoguera