Poniente in de Valenciaanse gemeenschap, wat is het?

We hebben deze week te maken met een zeer warme week in de Valenciaanse gemeenschap. En dit heeft te maken met het weertype Poniente. Deze brengt vrij hoge temperaturen met zich mee waardoor het wel 30 graden wordt.

Eindelijk weer wat warmere temperaturen na een koude periode. Maar nu is het wel wat extreem met de zeer warme luchtstroom.

Normaal gesproken komt de wind uit het westen vanuit de Middellandse zee. Maar dit is afhankelijk van de oriëntatie van de kust. Deze zorgt voor een vochtige of warme wind. Ook in het binnenland kan de wind zowel krachtiger of minder krachtig zijn, en dit zorgt voor een matige warmte.

Föhn effect met warme wind

Maar deze situatie komt ook wel eens andersom voor. Dan zorgt de wind voor een hoge temperatuur en is droge lucht als de oostkust bereikt wordt. Dit veroorzaakt het Föhn effect en dit kan erg vervelend aanvoelen.

Voor mensen met longproblemen en allergieën kan het erg vervelend zijn. Ook kan je er hoofdpijn van krijgen omdat het zo benauwd kan aanvoelen.

fohn-effect
Bron. wikipedia

Poniente kan bosbranden veroorzaken

Met een lage luchtvochtigheid minder dan 25% en opwarming van de aarde zorgt dit wel sneller voor bosbranden. Voordat de Meseta afdaalt met een frisse wind staat luidt het gezegde in Cuenca “West, hoewel de Valenciaan opwaait”. En in Valencia is het gezegde “Vanuit het westen, noch wind noch mensen”.

Ook kan de westen mediterrane wind de temperatuur in de herfst en winter verlagen zodat er een droge lucht ontstaat.

We kennen 2 soorten Poniente

Poniente Mediterráneo, met een stijgende temperatuur en veel luchtvochtigheid tijdens de zomer.

Poniente Atlántico, vochtiger met koude wind uit de Atlantische oceaan.

Naar het strand

Voor vakantiegangers is dit weer natuurlijk ideaal, want je kunt gewoon naar het strand gaan. Met temperaturen die wel de 30 graden bereikt raden we aan om het wel een beetje rustig aan te doen.

meteo
bron: eltiempo.es