Planten stekjes kopen bij de Coöperatie

Zo de verhuizing is een feit en was best wel weer intensief te noemen. Maar dat is altijd wel zo met een verhuizing denk ik. Dat zal iedereen wel een beetje ervaren. Wat een verschil in de bergen ten opzichte van de kust. Zoveel rust en stilte.

En dan is het nu tijd om de tuin een beetje mooi te maken. Wat is er niet mooier dan je eigen groente te verbouwen en een beetje moestuinieren?

Met het prachtige klimaat gaat dit wel lukken in Spanje.

Maar eerder kocht ik altijd zaden en de meeste komen niet uit, je kunt tegen ze praten, knuffelen en water geven maar nee hoor, het gaat niet lukken. Zou het dan toch aan de kwaliteit liggen bij welke winkel ze gekocht worden?

Op naar de Coöperatie

Coöperatie? Wat is dat dan hoor ik je denken. Nou dat dacht ik dus ook en was er al eerder geweest maar nu ontdekte ik daar de stekjes voor de moestuin.

Eerst even een uitleg wat een coöperatie is. In ieder dorp of stad is er wel een te vinden. In het Spaans Cooperativa genoemd. En daar achter staat meestal de naam van het bedrijf.

In een grote loods is alles op het gebied van landbouw te vinden, gereedschappen en dierenvoeding. Naast stekjes verkopen ze ook bomen. Verder vind je bij een coöperatie soms lokale wijn en olijfolie.

Ook kunnen ze (tegen betaling) helpen met dienstverlening op de campo. Bijvoorbeeld het oogsten en persen van je olijfbomen waar je dan je eigen olijfolie kunt kopen. Je kunt ze ook vragen om te helpen met de tuin op je terrein.

Hier is ook vaak een supermarkt, amazon lockers en een pomp aanwezig.

Geschiedenis van de coöperatie San Isidro in Vall d’Uxo

In 1906 werd de landbouwuniewet opgeheven wat tot gevolg had toch nog een saamhorigheid te behouden en de specifieke problemen snel op te kunnen lossen, werd de Landbouwunie van de Boerengilde in 1904 opgericht.

Echter ging het pas vanaf 1919 echt van start toen de katholieke landbouwunie werd opgericht.

Door de jaren heen zijn er verschillende secties geweest

  • olijfmolen voor het malen van olijven (1952-1977). In 1994 is de inzameling van olijven van de leden hervat
  • johannesbroodproducenten (1936) die de inzameling van johannesbroodbomen van de leden in 1980 hervatte
  • exportatie van citrusvruchten (1937)
  • gewas en Behandeling (1972) die als model diende voor vele anderen
  • amandelmarketing (1975)
  • gelokaliseerde irrigatie (1996)
  • tuinieren (2005)
  • In 1980 werd de Landbouwtechnische Dienst opgericht om de leden te adviseren over de verschillende problemen van de citrusteelt. Samen met de oprichting van een laboratorium voor bodem- en wateranalyse. Het verzorgen van verspreiding over onderwerpen die van belang zijn voor de leden en het geven van trainingen.

Stekjes halen

Dat was even in het kort de geschiedenis van de coöperatie. Nu ging ik met gierende banden erheen om te kijken wat voor stekjes ze allemaal hadden liggen. Tot mijn verbazing nog best veel keus dus ik nam een aantal stekjes mee.

Zoals Cherrytomaten, Paprika’s, Meloenen, Appelboom en een Aguacate boom. En wist je dat…. deze stekjes maar rond de € 0,25 kosten? Dat is nog goedkoper dan in een tuincentrum.

Helemaal in mijn sas weer terug en meteen planten. Het resultaat is over een aantal weken te zien maar ik zie ze nu al groeien.

Mijn advies is dan ook, kijk op google maps of er een cooperativa in de buurt zit en neem eens een kijkje. Je komt vast niet met lege handen naar buiten.

moestuin-in-castellon