Parque Natural del Turia

MooiCastellon is er een paar dagen tussen uit geweest en hadden een huis gehuurd in Vanacloig nabij het natuurpark van de Turia. Dit ligt op maar liefst 60 kilometer van de stad Valencia. Hier zijn diverse bodega’s te vinden. Vroeger werd hier veel wijn verbouwd maar tegenwoordig zijn er veel meer fruit en groente plantages te vinden.

Chulilla

Chulilla is een dorp met 665 inwoners gelegen op een steile bergwand met typische witte huizen met moorse tegels en is zeker een bezoek waard. Vanuit het dorp zijn mooie wandelingen te maken en op een paar kilometer noordwaarts is een wandeling te maken, over een hangbrug over de Turia rivier naar het meer.

Een wandeling door het dorp is een aanrader en er is dan ook een wandelroute naar het kasteel te maken. Het kasteel is de oorspronkelijke kern van het dorp.

Voor wandelaars en natuurliefhebbers is dit een prachtige en rustige omgeving. Paardrijden behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Bugarra

Bugarra behoort eveneens tot deze prachtige omgeving, dit dorp omgeven door wandelpaden die langs de Turia rivier lopen en voorzien van een Camping. In de zomer kan men heerlijk badderen in de rivier. Een prachtige wandeling behoort eveneens tot de mogelijkheden. In het dorp is de mogelijkheid om het een en ander te nuttigen op een gezellig terras.

Turia rivier

De Turia heeft een lengte van 280 kilometer en stroomt van Teruel tot aan Valencia. Voorheen liep de rivier dwars door de stad Valencia heen maar sinds de laatste overstroming is besloten de Turia om te leiden en van de droge rivier is nu een mooi park gemaakt.

In dit gebied waar de Turia doorheenstroomt is de omgeving werkelijk prachtig te noemen en stroomt door leuke dorpen heen waar ook weer gewandeld kan worden. Een erg apart en wisselend landschap, met aan de ene kant een zeer groene omgeving en aan de andere kant wat kaler en bergachtig.

De dorpen waar je zeker heen moet gaan zijn

  • Pedralba
  • Bugarra, heerlijke lunchen aan de rivier
  • Vancloig
  • Azorbispo
  • Gestalgar
  • Artai
  • Chulilla

Ideale omgeving voor fotografie

De afstanden van de dorpen liggen niet ver uit elkaar en omdat het zo compact is, is het mogelijk om veel te bekijken. De omgeving ontleent zich ook heel goed om te fotograferen. De kleuren van het landschap en de vele sinaasappel- en kakivelden komen hier goed tot zijn recht.

Het enige wat je nodig hebt zijn een paar goede wandelschoenen.

Wandelen in de natuur

Overnachten

Overnachten is mogelijk in een Casa Rural, Appartement of hotel. Vrijwel elk dorpje heeft overnachtingsmogelijkheden.