De beste Olijfolie van de wereld top 10, Varona la Vella

Met trots mag landgoed Varona la Vella zich tot één van de beste olijfolie producenten ter wereld noemen van Castellon in de Valenciaanse gemeenschap. En dit voor het tweede achtereenvolgende jaar.

Want het vloeibare goud is door Evoleum 2022 Guide benoemd tot de 100 beste extra vierge olijfolie. En dat is best een prestatie te noemen want er hebben meer dan 700 oliën uit vijf continenten meegedaan.

Hoogwaardige EVOO Olijfolie

Het jonge bedrijf die pas in 2017 met produceren van hoogwaardige EVOO begon. de eigenaar Pablo Pascual Vinuesa verteld dat ze zich zeer vereerd voelen om in de Evoleum Guide 2022 te staan. Vorig jaar met het merk Picual, wat een zeer krachtige variëteit is en veel bekender in de markt. Picual is een van de meest geteelde olijven ter wereld. Bij de start van het project was het hoofddoel, promotie van de lokale olijfolie, en dat is zeker gelukt.

Vier generaties olijventeelt

Al vier generaties lang zit Varona La Vella in de olijventeelt. Al vanaf het begin wilden ze een hoge kwaliteit EVOO produceren, van de Maestrat, in de gemeente Sant Mateu. Begonnen met 4 hectare grond en anno 2022 hebben ze al 32 hectare met wel 142 gecertificeerde olijfbomen, die overigens ruim duizend jaar zijn. Op de finca wordt wel 35.000 liter per jaar geproduceerd.

De benoeming in de gids krijgen ze midden in het oogstseizoen, de olijven worden nu tot februari geplukt. Ondanks de hoge regenval zal de teelt zeer positief uitvallen. Voor het komende jaar zijn ze eveneens zeer positief. Lees verder onder de foto.

Finca Varona Olijfolie
Foto> Elperiodicomediterraneo

Olijfolie is lekker bij een tapa

Wist je dat… olijfolie veel gebruikt wordt bij tapas? Het wordt vaak op tomatenpartjes gedaan samen met Oregano. Dat vinden wij zelf overheerlijk. Of gebruik olijfolie gewoon als beleg op een broodje.

Verder kan je er rustig diverse gerechten in roerbakken of grillen, door de salade is heerlijk, als extra ingrediënt door je zelfgemaakte saus. Olijfolie is best gezond te noemen, het voorkomt hart- en vaatziekten.

tomaten-olijfolie-inwekken
Tomaten inwekken in Olijfolie