La Tomatina festival, 75e editie op 31 augustus

La Tomatina wordt dit jaar weer gehouden na een stop van 2 jaar door de Covid pandemie. Het wordt altijd op de laatste woensdag georganiseerd. In Buñol kan je op 31 Augustus meer dan 160.000 kilo tomaten naar elkaar gooien.

La Tomatina wat is dat dan?

Het begon in het jaar 1945 toen er een feest was met verklede mensen. Deze mensen werden bekogeld met tomaten die ze van huis hadden meegenomen. Het jaar daarop gebeurde dit weer en zo werd het evenement steeds groter en groter.

En de bedoeling is om een uur lang tomaten gek te doen en elkaar te bekogelen met tomaten.

Er komen jaarlijks rond de 40.000 mensen af op dit feest. Dus ga maar na hoe groots dit is.  

Wist je dat… in 2002 door het Algemeen Secretariaat van Toerisme werd uitgeroepen tot Festival van Internationaal Toeristisch Belang?

Tomaten uit Extremadura

Deze tomaten komen uit de regio Extremadura omdat ze daar goedkoper zijn. Verder kunnen ze niet verkocht worden omdat de smaak niet goed is. Volgens de organisatie wordt er dus niets verspild.

Als je ook eens mee wilt doen koop dan tijdig een entreekaart. Voor dit jaar zijn er 12.000 tickets te koop. Er zijn diverse entreekaarten verkrijgbaar afhankelijk met welke festiviteiten je mee wilt doen. Op de website van La Tomatina is hierover veel te vinden La Tomatina.

Waar ligt Buñol?

Het Valenciaanse Buñol ligt op 40 km ten westen van Valencia met zo’n 10.000 inwoners. De rivier de Buñol loopt hier eveneens doorheen. Deze regio bestaat voornamelijk uit landbouw. Het is tevens mogelijk om hier met de trein te komen want de RENFE treinverbinding loopt hier langs.

Tips als je mee wilt doen

Koop tijdig een kaart. Veel water drinken en je beschermen tegen de zon. Voldoe aan de regels van de organisatie. Pas goed op je persoonlijke spullen. Blijf uit de buurt van de tomatentrucks. En doe makkelijke schoenen en oude kleding aan.

Youtube, La Tomatina in Bunol