La Panderola, de Spoorlijn in Castellon

La Panderola, in het Spaans ook wel genoemd de kakkerlak, was een tram die diende voor het vervoeren van goederen in de provincie Castellon. De tram heeft tot eind jaren ’60 dienst gedaan. De spoorlijn is gebouwd als een zeer belangrijks onderdeel in de regio’s Plana Alta en Baixa van de Costa del Azahar.

Voor de economie was dit van 1888 tot 1963 een hoofdzaak van de provinciale samenleving. Destijds werden er veel citrusvruchten en tegels vervoerd naar de haven Grao de Castellon.

Verbinding van Onda tot Castellon

Deze tram verbond de stad Onda met Villarreal , Almazora en Castellón. De laatste drie jaar dat de tram reed van 1960 tot en met 1962 1961 hebben maar liefst 2.612.830 mensen een ticket gekocht om zich in deze tram te vervoeren.

De naam Panderola is te danken aan de kleur van de stoommachine. Brandstof was steenkool en aan de langzame manier van voortbewegen. In het Parque de la Panderola in Grao de Castellon staat de tram tentoongesteld.

Het lied van de Panderola

Nog steeds leeft de tram in de herinnering. Degenen die niet het geluk hebben gehad om op de wagons te stappen, kennen het lied over de ‘vliegende trein’ die hen onsterfelijk heeft gemaakt. Het lied is gecomponeerd door José María Peris.

De laatste video

De eigenaar van het filmpje onderaan dit artikel is Antonio Samuel. Hij verzamelt video’s die met het spoorvervoer te maken heeft. Van de afbeeldingen die te zien zijn, zegt hij het zijn de laatste afbeeldingen van La Panderola, die tot het einde van de jaren 60 door de straten van Castellón circuleerden “.