Gasflessen Propaan, butaan in Spanje aanschaffen

Gasflessen zie je overal in Spanje. Dit zijn vaak oranje flessen van de Repsol. Of de zilverkleurige met rode band van Cepsa. Daarnaast de kleinere blauwe flessen van Campinggaz. Ruim acht miljoen Spaanse huishoudens gebruiken deze gasflessen nog.

In het straatbeeld zijn deze gasflessen al 60 jaar te zien. Spanjaarden gebruiken graag gas om op traditionele wijze de Paella te bakken. Bovendien ben je niet gebonden aan een vast contract en is het goedkoop.

Repsol is de meest verkochte fles, verkrijgbaar met een gewicht van 12,5 kg in Butaan. De fles in Propaan is verkrijgbaar met een gewicht van 11 kg.

gas
Koken op gas

De verschillen tussen Propaan en Butaan

Vaak weet men niet de verschillen en welke je waarvoor moet gebruiken. Butaan kan worden gebruikt bij temperaturen hoger dan 0 graden. Daaronder zal het tot vloeistof overgaan.

Een ander verschil is dat de druk bij 20 graden celcius van Butaan 1,2 bar is. Verder levert 1 liter butaan 250 liter Butaangas.

Propaan kan daarentegen beter gebruikt worden bij een temperatuur tot maximaal -44 graden. Voor bijna alle apparaten zoals barbecue’s, lampen en gasheaters zijn zowel Butaan als Propaan geschikt.

Een uitzondering is aardgas of lpg, dan zal je een aanpassing moeten doen. De druk bij 20 graden bij Propaan is 7,0 bar.

gasfles-kopen-spanje
Gasflessen

De prijzen wisselen vaak

De prijzen zijn variërend en gaan mee met de prijzen van de olie. Op dit moment van schrijven is een volle 12.5kg Butaanfles €17.75.

De actuele prijzen zijn in deze link te vinden: Repsol.

Op een Repsol butaanfles staat vermeld Tara 3.9 kg. Dat houdt in dat deze leeg 3.9 kg weegt. Als je de fles op een weegschaal zou zetten dan is te zien of de fles daadwerkelijk leeg is. Maar dit wordt ook wel duidelijk als je de fles optilt. Dan zal deze een stuk lichter wegen dan een volle fles.

Als je gaat afrekenen dan zal de prijs van een Propaanfles hetzelfde zijn als een Butaanfles. Maar let op…in een Propaanfles zit minder gas. Op deze manier zal de prijs per gram hoger uitvallen.

Waar kan ik de gasfles kopen?

Als je nog geen gaspot hebt dan is het verstandig om er eerst een op de kop te tikken. Zo kan je bij vaak bij een benzinepomp deze omruilen voor een volle. Een abonnement nemen is een alternatief. Dan worden ze bij je thuis gebracht.

Bij gasflessen wordt gekeken naar het gewicht per kilo. Je moet er wel rekening mee houden als je een lege fles voor een volle omruilt je ongeveer 15 euro dient te betalen.

Je kunt ze ook aanschaffen via de onderstaande adressen

  • Facebook marketplace
  • Facebookgroepen
  • Bij een officieel Repsol verkooppunt (op contract)
  • Via lokale marktplaats zoals Milanuncios, Tablon de Anuncios,
  • Nederlandse marktplaats
  • Op een rastro, een soort van vlooienmarkten. Tussen de 15 en 20 euro een tweedehands oranje gasfles halen.
  • Kijken op een camping
Gaflessen aanschaffen

Aansluiting van de gaspot

De aansluiting van de Spaanse gasfles is anders dan de Nederlandse. Deze kan je bij de bouwmarkt aanschaffen. Bijvoorbeeld bij Leroy Merlin, Bricomart of een Bazar. Maar bij een Spaanse ijzerwarenwinkel ,een Ferreteria, zou je ze eveneens kunnen kopen.