Driekoningen 5 en 6 januari, Los Reyes Magos

Als de Kerst en Nieuwjaar achter de rug is dan zijn de feestdagen nog niet afgelopen in Castellon. Want direct erna op 5 en 6 januari wordt Driekoningen gevierd. Het is is vergelijkbaar met het Sinterklaasfeest in Nederland. Dit feest heet in het Spaans Los Reyes Magos. Op 6 januari worden de kinderen dan ook erg verwend met cadeaus.

Ontstaan in de 19e eeuw in Spanje als een kinderfeest, traditiegetrouw vanaf de 12e nacht na Kerst. Dus de nacht voor Driekoningen. Als eerbetoon aan de oosterse Sint Nicolaas. Een uitgebreid kinderfeest met de Drie Wijzen.

Melchoir, Caspar en Balthazar

De Magiërs van het Oosten, Driekoningen of Drie Wijzen zijn Melchoir, Caspar en Balthazar. Zij nemen kerstcadeautjes mee voor alle Spaanse kinderen die zich goed gedragen hebben.

Zwarte steenkolen

Maar zijn de kinderen stout geweest dan krijgen ze zwarte steenkolen. Wat zoete en lelijke uitziende snoepjes zijn. In Nederland zouden stoute kinderen de roe krijgen en in Spanje dus deze zwarte steenkolen. Maar over het algemeen komt dit niet zoveel voor in Spanje.

los-reyes-magos
Kinderen schrijven een brief

Kinderen moeten een brief schrijven

Voorafgaand moeten kinderen een brief schrijven aan de Drie Wijzen en vertellen welke cadeautjes ze graag willen en waarom. Daarna wordt de brief persoonlijk afgegeven op 5 januari als de drie wijzen aankomen.

Vaak zijn de Driekoningen te vinden in cadeauwinkels of winkelcentra en kunnen de kinderen daar persoonlijk de brief afgeven. Of aan de afgezanten en koninklijke postbodes.

Als de Driekoningen zijn aangekomen volgt er een spectaculaire traditionele optocht. Ze rijden op hun kamelen door de straten met veel cadeautjes.

De Koninklijke helpers, de assistenten gooien duizenden snoepjes naar de kinderen. De snoepjes zijn tegenwoordig glutenvrij.

Parade met Kamelen en Olifanten

In heel Spanje zijn er diverse parades te zien. Elke streek heeft zo zijn eigen specifieke stijl. Deze parades worden al sinds 1885 gehouden.

In Barcelona en in veel steden in Castellon komen de Drie Wijzen aan vanuit zee. Daarna volgt een parade met kamelen en olifanten door de straten.

Een van de beroemdste en oudste optochten is de parade in Alicante (Alcoi). Waarschijnlijk ook de oudste van de wereld. Diverse parades zijn tevens te volgen op de Spaanse televisie.

Driekoningen
Kamelen optocht

De avond van 5 januari

De kinderen zullen ’s avonds vroeg naar bed gaan in afwachting van Malchoir, Caspar en Balthazar. Je moet je voorstellen dat het erg spannend is om te zien welke cadeau’s er worden achtergelaten. Op de vensterbank wordt brood en water neergezet die voor de kamelen bedoeld zijn.

Nadat de kinderen in de ochtend van 6 januari hun cadeaus hebben uitgepakt, zullen de meeste van hen meteen de straten opgaan. De cadeaus moeten natuurlijk aan andere vriendjes en kinderen geshowd worden.

Veel parades hebben vanwege de Covid19 situatie een aangepast programma. Sommige parades hebben een andere route en mag er niet met snoep gegooid worden.

Roscón de Reyes is traditie

Een zeer vreugdevolle dag te noemen voor de hele familie. Hierbij wordt ook de beroemde Roscón de Reyes gegeten. Dit is een ronde zoetigheid waarbij een figuurtje als verrassing (la Sopresa) verstopt zit. Degene die de verrassing vindt krijgt geluk en voorspoed de komende tijd.

Ook zit er een boon in verstopt en als je die vindt dan moet jij volgende jaar de Roscon betalen.

roscon-del-reyes
Roscon traditie