Dia de los Inocentes 28 december versus 1 april

Op 28 december wordt de dag van de onschuldige kinderen, onnozele kinderen gevierd. Dit is te vergelijken met 1 april in Nederland. Als je dus in Spanje bent kijk dan niet gek op dat je voor de gek wordt gehouden door vrienden of familie.

In de Media

De Televisie, Kranten en de pers doen volop mee met deze dag vol grollen en grappen. De kranten staan bol met grollen en humoristische weetjes.

Er worden zelfs speciale shows uitgezonden waarbij meestal bekende Spaanse persoonlijkheden vele grappen maken. Een belangrijk gala is dan ook “Gala inocente inocente” op de Spaanse tv zender TVE1.

Dia de los Inocentes geschiedenis

Op de dag 28 december herinnert de Katholieke Kerk zich het martelaarschap van de onschuldige jongetjes van Bethlehem. Koning Herodes gaf de opdracht om deze jongetjes te doden, dit word ook wel “de kindermoord van Betlehem” genoemd.

Herodes heeft dit onrecht aangedaan, hij heeft dit naar zijn eigen besluit uitgevoerd. Maar in de tien geboden staat vermeld dat opzettelijke moord niet veel goeds zal brengen.

Door de komst van een nieuwe joodse koning was Herodes bang geworden dat dit het einde van zijn macht was. Hij hoorde namelijk van de Wijzen uit het Oosten dat de nieuwe koning in Bethlehem zou worden geboren.

Toen de Wijzen door hadden dat Herodes kwaadaardige bedoelingen had en Jezus wilde doden hebben ze hem om de tuin geleid.

Herodes pikte dat niet en gaf de opdracht aan zijn mannen in Bethlehem en omstreken alle jongens van twee jaar en jonger te vermoorden. 

Jozef had een droom gehad over een engel die opdracht gaf dat Maria en Jezus moesten vluchten naar Egypte. Hier verbleven zij tot Herodes was overleden. 

Volksfeest

Dia de los Inocentes” werd in het jaar 505 in Carthago voor het eerst gevierd, en stamt af van een oud Romeins kinderfeest, festum puerorum. Dit was een verkleedfeest met een Romeinse, Keltische en Oosterse stijl, maar de kerk heeft dit uiteindelijk verboden.

De kinderen gingen de straat op om te bedelen, net zo als dit gebeurd bij Sint Maarten.  Opvallend is dat de kinderen verkleed als volwassenen langs de deuren gingen om liederen te zingen. Dit bedelen gaat terug op het kinderbisschopsspel.

Wees op deze dag dus op je hoede als je in Spanje bent, Je zou wel eens in de maling kunnen worden genomen.