5 meest spectaculaire middeleeuwse steden in de Valenciaanse Gemeenschap

De Valenciaanse Gemeenschap is een geweldige combinatie met natuur, geschiedenis en cultuur te vinden. Al wandelend brengt het je naar het verleden. In de provincie’s Alicante, Valencia en Castellon zitten barstensvol historische plekken waar je verbaasd over zult zijn. Kastelen, forten, oude stadsmuren rondom een prachtige natuur.

Hieronder de 5 meest spectaculaire middeleeuwse locaties.

1. Culla (Castellón)

In de provincie Castellón is een van de meest charmante hoekjes van de Valenciaanse Gemeenschap te vinden Culla. Met maar liefst 500 inwoners is het omgeven door een prachtige natuurlijke omgeving. 

Met een wilde natuur en de prettige sfeer waan je je in de geschiedenis terwijl je door de middeleeuwse straatjes slentert. Een karakteristieke stijl van geplaveide huizen , de ruïnes van het Arabische kasteel , de graanschuur van de commandant of de parochiekerk van El Salvador nemen je mee naar de middeleeuwen.

Verder is de natuur in de omgeving maakt in Culla buitenactiviteiten mogelijk. Om deze reden zijn excursies naar de prachtige hoeken of een bezoek aan het Parc Miner del Maestrat verplichte stops. 

Proef eveneens enkele typische gerechten van l’Alt Maestrat te proberen. Zoals bijvoorbeeld de “pot van de maestrat” of de “hemelse coca”.

middeleeuws

2. Xativa (Valencia)

Xàtiva is een van die steden die zeker een positieve indruk zal achterlaten. Door de monumenten kan je de passage van de geschiedenis op deze plek waarderen. 

Het werd bisschoppelijke zetel genoemd. In de tijd van de Visigoten en beleefde zijn periode van maximale culturele pracht tijdens de islamitische heerschappij. Ook is Xàtiva is de geboorteplaats geweest van de schilder José Ribera. Eveneens wel bekend als ‘El Españoleto’ en van twee pausen uit de Borja-dynastie.

De kostbare schuilplaatsen en de majesteit van zijn kasteel zullen je naar het verleden voeren. Daarom werd de oude stad in 1982 uitgeroepen tot historisch-artistieke site.

Xativa
Xativa

3. Chulilla (Valencia)

In het binnenland van de Valenciaanse Gemeenschap ligt het mooie stadje Chulilla. En dit hebben wij zelf ervaren, een betoverende omgeving.

Prachtige gelegen in het middelste stroomgebied van de Turia-rivier. De enorme hoeveelheid water die door dit gebied stroomt, maakt het bekend als de thuisbasis van enkele van de paden van de Waterroute. 

Daarin kun je genieten van eindeloze paden zoals de Ruta  de los Calderones  of de  Charco Azul. Bovendien zorgt de schoonheid van de smalle en steile straatjes ervoor dat u kunt genieten van de middeleeuwen.

Andere dorpen in de buurt zijn eveneens een bezoek waard zoals Pedralba, Bugarra of Gestalgar.

4. Guadalest (Alicante)

De provincie Alicante combineert zee en bergen tegelijkertijd en is daarmee de vierde meest bergachtige provincie van Spanje. Dankzij dit, vinden we plaatsen die net zo spectaculair zijn als de stad Guadalest. 

Gelegen op een klif op een hoogte van 595 meter, is El Castell de Guadalest erin geslaagd om de essentie en de meest typische kenmerken van de steden in het binnenland van Alicante te behouden. 

Met een natuurlijke enclave is dit zeer pittoresk omdat de huizen zijn ingebed in de rots met een uitzicht op een uitgestrekte vallei. Door haar schoonheid en charme is het in 1974 uitgeroepen tot historisch-artistiek gebied.

Deze hoek biedt ook een reeks zeer gevarieerde culturele activiteiten. 

  • Bezoek de Casa Orduña, een adellijk huis uit de zeventiende eeuw met de bijnaam Casa Gran
  • Stop bij een van de merkwaardige musea die het herbergt, zoals het Museum van Kerststallen en Poppenhuizen
  • Museum van Microminiaturen
  • Museum van Zout- en Pepervaatjes
  • Collectiemuseum van Historische Voertuigen 

5. Morella (Castellon)

Een van de meest middeleeuwse plekken in de provincie Castellón is toch wel Morella. Deze stad met tegenwoordig 2500 inwoners werd aan de voet van het kasteel gebouwd en is gelegen op een hoogte meer dan 1000 meter. Een echt middeleeuws gevoel krijg je hier.

Bovendien wordt het fort dat nog steeds het centrale plein, -de waterbak en de Pardals-toren- tegenwoordig beschouwd als een van de belangrijkste schatten van het grondgebied van Castellón.

Het maakt niet uit in welke tijd van het jaar je langs de Maestrazgo komt. Morella heeft nog steeds haar middeleeuwse verleden bewaard. Een bezoek aan de Aartspriesterkerk Santa María La Mayor mag niet overgeslagen worden. Dit is een gotisch juweel dat de kracht van deze locatie eeuwen geleden weerspiegelt.

chulilla
Chulilla