Castellon teistert met eerste brand van dit jaar

Sinds een kleine week, vanaf donderdag 23 maart, heeft de provincie Castellon helaas te maken met een brand die maar moeilijk lijkt te blussen. Ontstaan in Villanueva de Viver in de regio Alto Mijares.

Er is al een tijd geen regen meer gevallen en de grond is kurkdroog. Ook door de luchtvochtigheid en de wind is het een moeilijke klus voor de brandweerlieden.

Ruim 1500 mensen uit 5 dorpen zijn geëvacueerd naar campings, hotels of naar familieleden. Veel mensen moesten zo plotseling het huis verlaten dat ze geen tijd hadden om extra kleding mee te nemen.

Het gaat om de de gemeenten Fuente la Reina, Puebla de Arenoso, Montanejos, Montán, Arañuel, Higueras, Pavías, Torralba en Villanueva de Viver, Los Calpes, Los Cantos, La Monzona, La Alquería en La Artejuela.

4600 hectare verwoest

Tot nu toe is er een gebied getroffen van 4600 hectare rond een gebied van 55 kilometer omtrek. En er wordt dag en nacht met man en macht gevochten om de brand niet over te laten gaan in het natuurpark Sierra de Espada.

Zowel vanuit de lucht als op de grond is er hulp. Brandweerlieden uit de regio en omstreken zijn bezig om de brand te bestrijden.

Er is al steun betuigd door de Spaanse president Sanchez, die op locatie is geweest samen met de regio president Ximo Puig.

Branden komen wel vaker voor in Spanje en de natuur groeit daarna wel weer terug. Het is te hopen dat alles snel onder controle is zodat bewoners weer terug kunnen keren naar hun woningen.

brand-castellon
foto: Elperiodicomediterraneo