8 Cultuurverschillen tussen Nederland en Spanje

Als je als vakantieganger de Costa del Azahar bezoekt dan merk je het misschien niet direct. Maar toch zijn er wel degelijk cultuurverschillen tussen Nederland en Spanje. Ook al ligt het in Europa en is het niet bijzonder ver. Jij wilt alleen maar genieten van de mooie stranden, de vriendelijkheid van de mensen, de natuur, de heerlijke zon.

Natuurlijk heeft elk land zijn eigen gewoontes en gebruiken. Hoe het echt zit merk je pas als je er langere tijd verblijft of gaat wonen. Hieronder beschrijven wij enkele verschillen.

Let op… Dit artikel is niet om de Spanjaard af te kraken maar om de andere cultuur te ontdekken. Zodat je niet verbaasd over sommige dingen zult zijn.

1. Lawaai

Spanjaarden zijn een luidruchtig volk en zijn dan ook echt goed in het maken van geluidsoverlast. Als je op een terras gaat zitten zul je het wel merken. Je zou bijna oordoppen indoen. De groepen zijn vaak groot, grote families of vriendenclubjes en iedereen praat doorelkaar heen en zo luid mogelijk. Vaak zijn de kinderen ook aanwezig en die kunnen er ook wat van.

Een Spanjaard houdt nou eenmaal van hard praten, denk aan het telefoneren, op een terras of familiebezoek. Het maakt hun niet uit of iedereen ze kan horen.

2. Bank of andere openbare instelling

Als je een bank nodig hebt let dan even op de openingstijden voordat je voor een dichte deur staat. Banken in de regio Castellon zijn geopend tot 14.00 uur. Pinnen kan je uiteraard wel altijd doen. Kom dus op tijd naar de bank voor de drukte. En kijk ook niet verbaasd of er iemand voorpikt. Dat is ons ook zo vaak overkomen.

Een andere instelling zoals het postkantoor of gemeentehuis kan je ook vaak tot 14.00 of 15.00 uur terecht.

3. Siesta

De Siesta wil een Spanjaard nog steeds niet overslaan. Het zit er zo ingebakken, en dit zal nog wel een tijdje zo doorgaan. De Siesta houdt in dat men tussen 14.00 en 17.00 aan het eten is en de tijd aan zichzelf besteedt. Vaak gaat men in die tijd ook sporten. De Siesta wordt niet overal meer gedaan maar grotendeels nog wel.

Je zult zien dat stipt om 14.00 de rolluiken naar beneden gaan en men haast zich naar huis om te gaan eten. Dit is overigens het belangrijkste moment van de dag, de hoofdmaaltijd. Om tien uur ’s avonds wordt er vaak een snack in de vorm van gebakken vis, broodje of pizza gegeten.

siesta-hangmat
Siesta

4. Andere dagindeling

Met bovengenoemd punt komen we dus al snel bij een andere dagindeling. Terwijl wij tijdens de lunch een broodje nemen en ons avondmaaltijd tussen 18.00 en 19.00 uur nuttigen. Eten Spanjaarden dus het avondeten in de middag en in de avond de ‘lunch’. Je zal zien dat de restaurants en terrassen helemaal vol zitten tussen de middag. Een menu del dia is vaak voordelig en bestaat uit drie gangen.

De kinderen hebben dan ook een heel ander ritme dan Nederlandse of Belgische kinderen. Ze gaan gewoon mee met het ritme van de ouders. Dus laat naar bed, maar ze gaan dan niet de hele dag naar school. Afhankelijk van welk jaar ze zijn gaan ze tot 12.00 of tot 15.00 uur naar school. Of als de afstand te ver weg is om naar huis te reizen blijven ze op school en eten kinderen daar.

5. Feesten

Het lijkt wel of het leven van een Spanjaard allemaal draait om het feesten, want dat kunnen ze wel feestvieren. Werk wordt niet zo heel erg serieus genomen. Misschien is dit dan ook wel de reden waarom er langzaam wordt gewerkt en veel fouten worden gemaakt.

Feesten zijn regiogebonden, er is dan ook altijd ergens wel iets te vieren. Een aantal feesten komen veel toeristen op af. Denk aan La Tomatina, de Fallas in Valencia, het stierenrennen.

Fallas-Valencia

6. Tapas

Tapas daar zijn Spanjaarden en toeristen wel gek op. Kleine hapjes die in een bar of terras gegeten worden. Vaak wordt er een gratis tapa bij een drankje geserveerd. Denk aan Pintxos, Croquetas, Calamares of tortilla. Vaak eten Spanjaarden dit ’s avonds als snack. In elke regio is het aanbod in Tapas weer anders.

Zo is het dat je in Castellon weer hele andere tapas kunt verwachten dan in Barcelona of in de regio Alicante. Je hoeft nooit ver te zoeken want er zijn zeer veel tapas barretjes te vinden.

7. Manaña, Manaña

Zoals bovengenoemd verteld gebeurd alles rustig aan en moet je als buitenstaander veel geduld creëren. Denk bij de aankoop van een woning dat dit niet in drie weken klaar is. Alles duurt lang en heeft tijd nodig. Niet alles is digitaal en veel administratieve zaken die niet op orde zijn. Heb je een afspraak met een ramenzetter, installateur of architect? Kijk er niet van op dat ze niet op komen dagen en drie dagen later wel ineens voor je neus staan.

Een Spanjaard is niet van de planning, het is heel gewoon om te laat te komen. Je kan hier niets van zeggen, ze denken dan “ik ben er nu toch?”.

8. Gastvrij en Sociaal

Wij kunnen hier nog een voorbeeld uit halen want ze zijn enorm sociaal en gastvrij. Alles draait om de familie en vriendenkring. Als je eenmaal bent opgenomen dan hebben ze alles voor je over en kan je veel hulp verwachten. Het kan ook zo zijn dat je zomaar aangesproken wordt op straat of dat de buren ineens een praatje beginnen. Als je de Spaanse taal nog niet zo goed beheerst is hier veel begrip voor, ze doen hun best om zich verstaanbaar te maken.

Voor de oudere mensen is er ook veel respect. Als je in Spanje als toerist komt dan moet je natuurlijk ook wel respect tonen hoe het er hier aan toe gaat.

gastvrij-sociaal
Paella eten met vrienden