Wil jij ondernemer worden van een leeglopend dorp in Castellon?

In een eerder artikel schreven wij dat er ondernemende gezinnen worden gezocht voor verlaten dorpen in de provincie Castellon. Een dorp zoals La Torre d’en Domenech om het dorp nieuw leven in te blazen. Nu gaat deze zoektocht verder voor de volgende twee steden.

Het innovatieve platform Holapueblo speelt een cruciale rol in de herbevolking van het Spaanse platteland. De vierde editie is gestart voor het jaar 2023/2024 door nieuwe inwoners aan te trekken. Holapueblo helpt bij het revitaliseren van meer dan 100 dorpen die de charme en potentie van het landelijke leven in Spanje tonen.

Wat biedt Holapueblo?

 • Ondersteuning en integratie: Holapueblo biedt uitgebreide ondersteuning aan nieuwkomers, waaronder hulp bij huisvesting, werkgelegenheid en integratie in de gemeenschap.
 • Duurzame levensstijl: De dorpen staan bekend om hun duurzame en milieuvriendelijke levensstijl, iets wat steeds belangrijker wordt in de moderne wereld.
 • Cultureel erfgoed: Elk dorp heeft zijn eigen unieke culturele erfgoed en tradities, die bezoekers en nieuwe inwoners kunnen verkennen en ervaren.

Waarom kiezen voor het Spaanse platteland?

Levenskwaliteit:

 • Rust en ruimte: Het leven op het platteland biedt rust en ruimte, weg van de hectiek van stedelijke gebieden.
 • Gezonde levensstijl: De natuurlijke omgeving en de beschikbaarheid van verse, lokale producten dragen bij aan een gezondere levensstijl.

Economische kansen:

 • Ondernemerschap: Er zijn volop kansen voor ondernemers, met name in de landbouw, ambachten, en toerisme.
 • Werk op afstand: Vele dorpen zijn uitgerust met moderne voorzieningen, wat werken op afstand mogelijk maakt.

Welke twee steden zijn dit dan in de provincie Castellon?

 • Castellnovo
 • Forcall

Castellnovo heeft 900 inwoners en ligt ligt tussen de prachtige natuurgebieden Sierra Calderona en de Sierra de Espadá. Een van de meest karakteristieke plekken in Castellnovo is het kasteel van Beatriz de Borgia, het eerste kasteelpaleis van de familie Borgia. Verder vindt je ook drie Hermitages.

In het dorp is glasvezel aangelegd voor de goede internetverbinding. Verder is Segorbe en Navajas nabij gelegen. En het vliegveld Valencia Manises ligt op 64 kilometer afstand.

castellnovo-castellon
Castellnovo, bron: Wikipedia

Forcall telt 465 inwoners en is een gemeente in het noordelijke binnenland van Castellón die hoort tot de regio Maestrazgo. Hier staan woningen te koop in de prijsklasse van 20.000 tot 50.000 euro. Daarnaast heeft het verschillende renaissancepaleizen uit de middeleeuwse periode en is het stadhuis van nationaal belang verklaard. Ook de oudste oven van Europa valt op.

Ondanks dat dit dorp ver in het binnenland ligt is het wel voorzien van glasvezel zodat er een goede internetverbinding is.

Het is dus de bedoeling om een onderneming te starten. Je kunt je nu aanmelden en registreren bij het platform.

forcall
Forcall, bron: Wikipedia

Er moet wel aan een aantal criteria worden voldaan om mee te dingen, namelijk

 1. Aantonen van ondernemerschaps-, technisch, commerciele en economische eigenschappen. Het moet financieel duurzaam (MPV) zijn, voordelen opleveren voor de samenleving. Het milieu respecteren en beschermen.
 2. Documentatie die nodig is om in Spanje te wonen en te werken .
 3. In het bezit zijn van een computer en goede internetverbinding, aangezien het advies is om 100% online te kunnen zijn. 
 4. Echt perspectief en levensplan in de gemeente.
 5. Economische middelen om zich in de gemeente te kunnen vestigen totdat het bedrijf voordelen begint te krijgen. Implementatie en het voortbestaan van het bedrijfsmodel in de vroege stadia te vergemakkelijken (secundair inkomen, sparen, gezinsbijstand, banklening)
 6. Tijd vrij maken voor inwerken 4 uur per week voor 3 maanden.
 7. In het bezit zijn van een auto
 8. Motivatie tonen

Interesse? Schrijf je dan snel in bij Holapueblo

Heb je nu interesse en zie jij het ook wel zitten om ontvolking tegen te gaan. Meer info en inschrijven kan via Holapueblo.com.