Gezin gezocht voor verlaten dorp La Torre d’en Doméch, Castellon

In de provincie Castellon aan de Costa del Azahar is een verlaten dorp genaamd La Torre d’en Doménech die weer opnieuw tot leven moet komen. Meer leven in de brouwerij want er zijn nog maar 160 inwoners en ondertussen zijn de bar en de school gesloten. Hiervoor zoekt de gemeente een jong gezin in ruil voor gratis woonruimte. Dus als jij denkt dit te kunnen doen lees dan even verder.

De taak van het gezin is dus dat de lokale bar bestierd moet gaan worden. Ook de school die acht jaar geleden gesloten is moet weer open gaan. Destijds moest de school wel gesloten worden omdat er nog maar drie leerlingen over waren. De burgemeester Héctor Prats hoopt echt dat dit zal gaan lopen.

Slechts een inwoner met Corona

Naast een prachtige ligging is er in het afgelopen jaar maar één inwoner positief getest op Corona. Het dorp ligt even ten noorden van het Vliegveld van Castellon en op korte afstand van de stranden bij de badplaatsen Torrenostra en Alcossebre. Castellon is een prachtig gebied met veel variatie aan gezellige dorpen, natuurgebieden en rustige stranden. Hier is nog geen massatoerisme.

De selectieprocedure hoopt de gemeente nog voor de zomer onder de geïnteresseerde gezinnen te hebben afgerond. Het is ons niet bekend of buitenlandse gezinnen zich kunnen aanmelden, wij hebben een mail verzonden naar het dorp. Voor aanmelding heeft de gemeente het e-mailadres info@latorredendomenec.es ter beschikking gesteld. 

Eerdere initiatieven van verlaten dorpen

Andere verlaten dorpen in Spanje hebben veel succes gehad met dit soort initiatieven zoals Zucaina wat eveneens in Castellon ligt. Vorig jaar is de school opnieuw geopend nadat er nieuwe inwoners met schoolgaande kinderen zijn komen wonen. Binnen een dag kreeg het gemeentebestuur meer dan 1000 aanmeldingen van gezinnen die zeer geïnteresseerd waren. Toen werd er ook een gratis woning en baangarantie aangeboden.

In het dorp zijn er nu nog maar drie schoolgaande kinderen, er zijn nog drie kinderen extra nodig om de school weer te kunnen heropenen. De school is onderdeel van een overkoepelende plattelandsschool waarbij locaties Vilanova d’Alcolea, Benlloc en La Pobla Tornesa eveneens zijn aangesloten. Alleen de school van La Torre d’en Doménech moest door een tekort aan leerlingentekort de deuren sluiten. 

Aanmelden

Ziet u het wel zitten om dit te ondernemen? Een leuk weetje is dat de economie van La Torre d’en Doménech hoofdzakelijk draait op veehouderij en landbouw. Maar net als in de andere dorpen van het lege Spanje kunnen toeristen nog wel een geld in het laatje brengen. De ligging van La Torre d’en Doménech is te vinden op Googlemaps.

Als u zich wilt aanmelden dan kunt u een mail sturen naar info@latorredendomenec.es of via telefoonnummer 964 707096 van de gemeenteraad.