Sierra de las Palmes, Castellon

Het Natuurpark ‘Desierto de las Palmas’ (Woestijn van de Palmen) in Castellon is al meer dan 20 jaar een beschermd natuurgebied met een oppervlak van 3000 hectare.

Dit prachtige natuurgebied moet je niet links laten liggen als u aan de Costa del Azahar verblijft, een bezoekje is meer dan waard. Aan de naam te zien zou je denken dat het een palmbomen park is maar gek genoeg zijn hier geen palmbomen te zien.

Sierra de las Palmes bestaat uit vijf stadsdelen namelijk Benicássim, Cabanes, La Pobla Tornesa, Borriol en Castellón de la Plana.

Het is gelegen in een kustgebergte in de regio Plana Alta, parallel aan de kust. Met overvloedige bergkammen en rotsen, vanaf het hoogste punt op 729 meter hoogte (Mola del Morico) kan je de zee zien liggen.

desierto-las-palmes
Desierto de las Palmes

In het hart van het park is een informatiecentrum waar veel informatie is te vinden omtrent het park. Hier zijn boekjes verkrijgbaar met wandelroutes, over de flora en de fauna. Via de CV147 kunt u het beste hier komen. Via Castellon of via Benicassim.

Vegetatie in het park                                                                                        

Tijdens een wandeling is de uitgebreide vegetatie te zien en kom je diverse struiken tegen zoals de aardbeienboom, Laurustinus, Jeneverbes, Heide, Palm. Maar het grootste gedeelte is bezet door struikgewas zoals bijvoorbeeld Tijm, Rozemarijn, Witte jara, Zwarte Jara. In mindere mate aanwezig dennenbosformaties met soorten zoals de Rodeo-den (Pinus pinaster) en de Aleppo-den (Pinus halepensis).

Desert-las-Palmes

Fauna  

Een verscheidenheid aan dieren is eveneens aanwezig in het gebied met zo’n 120 vogelsoorten en wilde zoogdieren, kikkers, slangen, hagedissen, wilde zwijnen, vossen, eekhoorns leven hier.

De roofvogels die hier rondvliegen zijn onder meer Bonelli’s arend, torenvalk, slechtvalk, havik en andere nachtdieren zoals de gewone uil, dwerguil, steenuil, steenuil en oehoe. We kunnen in het park ook zangvogels en diverse duivensoorten aantreffen.

Wandelen en Fietsen

Tijdens een rondreis met de auto zul je diverse wandelaars en wielrenners zien. Het gebied leent zich hier uitstekend hiervoor. Zet de auto op een parkeerplaats of bij het informatiecentrum en ga een stuk wandelen door de prachtige groene omgeving, laat u inspireren door de rust.

Neem zelf wat eten en drinken mee of bezoek een restaurant om even uit te puffen. De wandelpaden zijn eenvoudig te belopen en u zult hier een variatie aan kruiden, bloemen en bomen tegenkomen.

Desert-las-Palmes

Bezienswaardigheden

Miravet kasteelIn 1233 veroverd door Koning Jaume I. Sinds 1378 wordt de geboorte van de stad elk jaar herdacht met een bedevaart van Las Cañas van de stad La Plana naar de hermitage van La Magdalena.
Oud kasteel en Hermitage La Magdalena Dit was een van de belangrijkste Arabische koninkrijkjes. Een constructie uit de 10e eeuw
Montornes kasteelIn de gemeente Benicàssim, was het een van de belangrijkste Arabische koninkrijkjes in dit gebied.
Een ontwerp uit de 10e eeuw en bewoond tot het einde van de 15e eeuw.

Een van de belangrijke gebeurtenissen vond hier plaats zoals de ontmoeting tussen koning Pedro I van Aragon en de ongeslagen ridder Rodrigo Díaz de Vivar, el Cid anno 1094.
Hermitage Les SantesGelegen in het ravijn van Les Santes op ongeveer zeven kilometer van Cabanes. 
De bisschop van Tortosa gaf opdracht aan de gelovigen van Cabanes om de oude verwoeste hermitage te herbouwen. In 1617 werd het beeld van Santa Lucia en Santa Águeda op het nieuwe altaar geplaatst. 

Momenteel wordt de hermitage van Les Santes voorgezet door de drie genoemde heiligen.