Natuurpark Prado de Cabanes-Torreblanca

Natuurpark Prado de Cabanes-Torreblanca, Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca is een Spaans beschermd natuurgebied gelegen in de provincie Castellón. Met een waterrijk gebied van groot landschappelijke waarde en een oppervlak van 865 hectare.

Antonio José Cavanilles

Antonio José Cavanilles werd in 1745 in Valencia geboren. In 1791 kreeg hij van koning Karel IV de opdracht om de Spaanse flora te bestuderen. Om zijn reizen positief af te sluiten door het Valenciaanse grondgebied publiceerde hij het boek Observaciones sobre la Historia Natural, Geografía, Agricultura, Población y Frutos del Reyno de Valencia.

Sinds 1994 uitgeroepen tot natuurpark

Op 27 december 1994 werd dit gebied uitgeroepen tot natuurpark door de regering van Valencia. We vinden dit gebied in de Plana Alta. Belangrijk is om dit prachtige natuurgebied te behouden zoals het nu is en dat is ook een reden om het uit te roepen tot beschermd gebied.

Het prachtige stukje gebied is niet ver van de kust gelegen en is een wetland die gescheiden is van de zee door kiezelstenen.

Vogels zijn belangrijk voor de fauna

Zeer belangrijk is de fauna zoals de vogels van endemische afkomst, Gambeta, Fartet of de Samaruc. Denk ook aan bedreigde soorten zoals de Canastera. En ook de grauwe kiekendief en de koningszanger. We kunnen nog wel heel wat soorten opnoemen die hier voorkomen maar een vogelaar kan hier zeker van genieten.

Ook de flora komt hier goed tot zijn recht met diverse soorten planten en bloemen. De vele plantengemeenschappen vertegenwoordigen de zoutpannen.

Hoe er te komen?

Toegang tot het park is via de N340, de omweg Ribera de Cabanes of de AP-7 bij Oropesa del Mar.

Contactgegevens bezoekers centrum

  • I. de Acuicultura de Torre la Sal 12595 Ribera de Cabanes
  • Telefoon: 964 319 777
  • Fax: 964 319 691
  • E-mail: parque_cabanes@gva.es 
  • Web: www.parquesnaturales.gva.es