Natuurpark Tinença de Benifassa

Natuurpark Tenencia de Benifasar is gelegen in het noordelijke deel van de provincie Castellon en grenst aan Catalonie en Aragon. Dit is een beschermd natuurgebied aan de voet van de Macizo de los Puertos de Tortosa-Beceite. In 2006 is het park uitgeroepen tot natuurpark met een afmeting van 5000 hectare.

Geschiedenis

De oudste archeologische overblijfselen die in dit gebied zijn gevonden dateren uit de Eneolithische periode. Opmerkelijk hier zijn de grotschilderingen van Levantijnse kunst uit de Polvorí- of Rossegadors-grot (La Pobla de Benifassà).

Tussen ongeveer 714 en 1208 regeerden moslims over het gebied. De hele vallei en de dorpen op de top van de bergen die waarschijnlijk zijn opgericht voor militaire doeleinden en moesten een domein vormen. Het gebied was afhankelijk van Morella die verdedigd werd door het kasteel van Benifassà (10e tot 12e eeuw). Oorspronkelijk Beni-hazà of Beni- Hasan, waarvan op dit moment nog maar een paar gebouwen overeind staan.

Route van de 7 dorpen, Els 7 Pobles

Het natuurpark park staat ook bekend om de beroemde route van de 7 dorpen. Dit zijn

  • La Pobla de Benifassà
  • El Ballestar
  • El Boixar
  • Coratxà
  • Fredes
  • Castell de Cabres
  • Bel

Deze route “Els 7 Pobles” is een rondje van 74 kilometer en bijna 4.000 meter hoogteverschil. Op cultureel en historisch niveau kunnen we een goed voorbeeld vinden van Romaanse kerken uit de 13e eeuw. Die ook wel bekend staan als de oudste in de Valenciaanse Gemeenschap. Net zoals het klooster van Santa María de Benifassa die gesticht is door Jaume I in 1233 na de herovering.

Wat te doen in Tinença de Benifassa? 

In dit indrukwekkende natuurpark is het genieten van de landschappen. En kan je heerlijk loskomen van de dagelijkse beslommeringen.

Route en wateractiviteiten in het Ulldecona Reservoir

Het stuwmeer van Ulldecona wordt gevoed door de rivier de Sénia en is gebouwd met gebruikmaking van de samenvloeiing van 4 ravijnen. De Fou, de Teulatí, de Tenalla en de Pobla, waardoor het een prachtig uitzicht heeft.

Naast genieten van het prachtige uitzicht op het stuwmeer en de wateractiviteiten zoals de verhuur van een kajak. Is het ook prachtig om een wandeling te maken.

De wandelroute door het Ulldecona-reservoir kan in ongeveer twee uur in een rustig tempo gemaakt worden. Je begint bij het recreatiegebied van Las Umbrías de Benifassà. Je komt langs de Font del Vidre en langs diverse prachtige uitzichten op de ravijnen en het stuwmeer.

De kunsttuin van Peter

De tuin van Peter – Jardi de Peter- is een erg opvallend en merkwaardige plek in de Tinença de Benifassà. Aan de rand van de gemeente Pobla de Benifassà is de tuin van Peter te vinden. Deze Duitse kunstenaar die 30 jaar geleden op deze plek neerstreek heeft een opvallende tuin gemaakt door de jaren heen.

Vol sculpturen en kunst die met de hand gemaakt worden door Peter Buch. Allerlei kunstwerken en ook zijn huis heeft hij helemaal zelf met zijn artistieke handen gemaakt.

Peter kocht vele jaren geleden een stuk land, helemaal verliefd op de schoonheid van deze natuurlijke enclave. Door de jaren heen heeft hij een verzameling sculpturen, meren en vreemde constructies gecreëerd. En versierd met mozaïeken van gekleurde tegels.

De tuin van Peter is te bezoeken meestal in het weekend van 11.00 tot 19.00 uur. En hij vraagt een entree van €3,50 per persoon. Aan te raden is om eerst even te bellen via telefoonnummer 650 794 870 of bezoek de website www.petersgarden.org/

Hoe kom ik in het natuurpark?

Via de snelweg A-7 afslag 42 nemen in de richting van Vinaròs (N-238) daarna de CV11 volgen richting Sant Rafel del Riu. Vervolgens richting La Sénia de stad binnen rijden langs de Sénia Nord tot nadering CV 105 naar La Pobla de Benifassa.

De andere mogelijkheid is om via de N-340 gaan als deze door Vinaròs gaat. Vervolgens neem je N-232 richting Morella. Of afslagVallibona (CV-111) nemen of blijf Morella passeren tot Torre Miró de afslag nemen van Castell de Cabres (CV-105).

Een derde mogelijkheid is om in Castellón de CV-10 te nemen richting Borriol, Cabanes en Sant Mateu. Zodra je de laatste stad bereikt vervolg je de weg verder tot de N-232. Hier zijn twee opties. Richting Morella tot de weg naar Valibona of Castell de Cabres.

Of op de N-232 te blijven in de richting Vinaros naar Traiquera. De verbinding met de N-232 naar Sant RAfel del Riu.

Of klik op de link van Google maps Tenencia de Benifasar.

Tinença_de_Benifassà
Tinença_de_Benifassà, wikipedia