Rivier Palancia, in Castellon

De rivier Palancia ontspringt in de provincie Castellon bij Sierra de el Toro in de gelijknamige gemeente El Toro en heeft een afstand van 85 kilometer.

Het is mogelijk om deze rivier te volgen want het ligt aan de bekende route Via Verde, de groene route waar vroeger de kolentrein reed. De route loopt tussen de natuurgebieden Sierra Espada, Sierra Calderona en Sierra Javalamdre.

Via deze route kom je langs prachtige waterrijke plekken met fonteintjes, riviertjes en watervalletjes. Het water wordt ook gebruikt voor irrigatie van landbouw.

De route vanuit het noorden begint met de plaats Viver, Jerica, Navajas, Segorbe, Geldo, Soneja, Algar de Palancia, Alfara de Barona, Algimia d’Alfara, Albalat de Tarongers, Petres en eindigt in Sagunto.

Ideaal voor Natuurliefhebbers, Wandelaars en Fietsers

De route is goed te bereizen via de snelweg A23, N234 en alle afslagen zijn duidelijk aangegeven. Stop eens bij een van de bovengenoemde plaatsen van de route. Hier zijn mooie wandelingen te maken, voor fietsers is het eveneens ideaal en mocht je van fotografie houden neem dan je camera zeker mee. De geur van dennenbos en de frisheid van het water zal je zeker goed doen.

Viver

Dit dorp wordt eveneens Viver de las Aguas genoemd en ligt aan de Alto Palancia, In de vallei die de provincie met Aragon verbindt. Het ligt ongeveer op 70 kilometer van Valencia. De rivier daalt af naar het nabijgelegen dorp Jerica. De omgeving heeft een prachtig divers landschap met veel groen en vruchtbare gebieden en is de productie van Olijfolie een belangrijke bron van inkomen.

Navajas

Navajas is een toeristische plek voor Spanjaarden en hier speelt het verhaal zich af van Salto de Novia. Bezoek de Brazal waterval en ga pootje baden in het riviertje.

Segorbe

Segorbe mag zeker niet ontbreken, het centrum is uitgeroepen tot Cultureel Erfgoed. Maak een wandeling in de oude kern met het oude kasteel, hier heb je een prachtig uitzicht over het dal. In September wordt heb bekende feest Semana de Toros gehouden, waarbij de stieren door de straten lopen en trekt ruim 200.000 mensen.

Kathedraal-Segorbe
Segorbe, kasteel

Bron met 50 kranen, Fuente de los 50 caños

Een paar kilometer van Segorbe is de bron met de 50 kranen te vinden. Dit zijn 50 kranen met daarboven een schild die elk de naam dragen van een Spaanse provincie. Nadat je de 50 kranen hebt bewonderd kan je een hele mooie wandeling langs de Palancia maken. In de zomer komen hier veel Spanjaarden heerlijk afkoelen.

Geldo

Geldo is een klein maar leuk dorp om even doorheen te lopen, hier zijn mooie muurschilderingen aangebracht en zijn mooi om te fotograferen. Het ligt zo dichtbij Segorbe, stop hier ook even.

Sagunto, Puerto de Sagunto

De Rio Palancia eindigt in Sagunto, daar is de rivierbedding droog. Deze stad is erg leuk om te bezoeken. Het kasteel en de oude kern. Sagunto heeft een prachtig zandstrand en een fijne wandelboulevard.