De groene route (Via Verde)van de oude kolentrein

In 1907 startte de kolentrein om ijzererts te transporteren tussen de Ojos Negros-mijnen in Teruel en de haven van Sagunto aan de Costa de Azahar. Een afstand van ongeveer 170 kilometer met 14 tunnels en 37 prachtige viaducten. Een bijzonder indrukwekkende viaduct is de Fuensanta in Caudiel.

In 1972 is de kolentrein gestopt en sinds 2002 werd het gedeelte tussen Barracas en Torres Torres ingehuldigd als Via Verde, de groene route van Valencia. Binnenkort zal de route verbonden worden tot Sagunto en Valencia. 

Een prachtige groene route

Een prachtige route van de mediterrane kustlijn, omdat het de natuurlijke trede van de Ragudo pas kan afdalen door een reeks tunnels die, met een aanzienlijke helling, doen denken aan de snelheid van de oude kolentrein zonder te remmen. Een prachtige natuur is te zien over de gehele route.

Deze route kan met de auto worden gedaan maar ook wandelen en fietsen is mogelijk, het brengt je langs de prachtige natuur, dorpjes en rivieren.

De groene route brengt je langs de stroom van de Palancia-rivier, naar de gelijknamige regio.

Vanaf de oude kolentreinroute naderen we de uitlopers van twee mediterrane bergketens wat een beschermd gebied is in de vorm van een natuurpark “Sierra de Espadan”.

Natuurpark Sierra de Espadán

In het noorden ligt het natuurpark Sierra de Espadán, in het hart waarvan enkele van de beste kurkeikenbossen aan de Spaanse Middellandse Zeekust in een bevoorrechte privacy en geheimhouding worden bewaard. Er zijn mogelijkheden om de groene routes te bewandelen of fietsend te doen. Maar aan te raden is om altijd een plattegrond mee te nemen.

Een van de vele routes te bekijken, wel in Spaans, via deze link.

route-sagunto-teruel
Kolentrein Sagunto-Teruel