Parque Natural Chera-Sot de Chera, Valencia

Het natuurpark Chera-Sot de Chera, Valencia is gelegen in een prachtige omgeving met diepe kloven en steile bergen. In een omgeving met vruchtbare valleien en veel landbouwgrond. Hierdoor is het een uniek landschap dat door de geschiedenis heen is gevormd. Wist je dat… de reikwijdte ook is opgenomen in de SCI (Place of Community Interest) van de Sierra Negrete?

Met een oppervlakte van 6.451,17ha gelegen in het noordwesten van de provincie Valencia. Tussen Plana Utiel-Requena en Los Serranos.  De hoogste top is de Cinco Pinos met een hoogte van 1.170 meter.

Eerste geologische park van Valencia

Het oppervlak van het gebied is erg steil en bergachtig, Chera ligt in een spleetvallei en wordt omringd door toppen tot 1.100 meter. Terwijl Sot de Chera tussen anticlines en synclines ligt wat aanleiding geeft tot enclaves van groot educatief belang en wetenschappers. Hierdoor is het een hoofdkwartier van het eerste geologische park van de Valenciaanse Gemeenschap.

Erg belangrijk zijn de landschappen die gevormd zijn door de rivier de Reatillo ook wel Sot genoemd vanaf de uitgang van het Buseo-reservoir. De eerste die in het Turia-bekken werd gebouwd. De smalle ravijnen zijn uitgegraven in het kalksteen, omgeven met watervallen worden ze ook wel Chorreros genoemd.

Dit is werkelijk een prachtig gebied en heeft ongeveer 145 permanente fonteinen in Chera, en 85 fonteinen in Sot de Chera. Trek goede wandelschoenen aan, neem je fototoestel mee en geniet van de prachtige omgeving.

Fauna

In het natuurpark zijn volop roofvogels te spotten zoals de Bonelli’s arend, steenarend, oehoe, gier en slechtvalk. In de omgeving van de Reatillo-rivier zien we de waterhoen, de ijsvogel, de watermerel en in de winter zijn er grijze reigers en aalscholvers te zien. In het park kunnen we eveneens andere wilde dieren tegenkomen zoals de wilde zwijn, diverse soorten padden, dassen, marters, de wilde kat en berggeiten.

Flora

Vroeger was het bosgebied in twee gemeenten aanwezig maar door bosbranden in 1990 is het drastisch verminderd. Wat over is gebleven zijn dennenbossen en steeneiken. In de vallei zijn veel Johannesbroodbomen en Sinaasappelbomen te vinden.

De Valenciaanse eik of galeik ( Quercus faginea ), regeneratiepogingen ontwikkelt in troggen en schaduwrijke gebieden. Naast bomen zijn er nog een aantal struiken te vinden zoals de Jeneverbes, Rozemarijn, Aardbeiboom, kamperfoelie.

Verder is de omgeving voorzien van fonteinen, bronnen en een stuwmeer.

Wandelroutes

Naast bergbeklimmen zijn er veel wandelroutes te maken van eenvoudig naar de wat zwaardere routes. Er zijn onder meer de

  • de rode route, buseo reservoir
  • blauwe route, sot rivier
  • groene weg, ravijnen
  • paarse route, de zwarte grot
  • oranje route, chera sot de chera

Cultureel erfgoed te bekijken

Oude gebouwen die zijn overgebleven uit vroegere tijden zijn altijd leuk om te bezichtigen. In Chera Het kasteel van Chera, het huis van de graaf, de parochiekerk. In Sot de Chera een bezoek aan de toren, de molen van de graaf, el Calabozo, Hermitage van San Roque, de Parochiekerk.