Off grid wonen in Spanje? Dit is het stappenplan

Stel je hebt een hele mooie woning gezien op de Campo, in de bergen of het platteland. Hier staan veel betaalbare woningen die vaak van Spaanse gezinnen is geweest. Deze werden gebruikt om de weekenden en de vakanties door te brengen. Maar doorgaans is hier geen electra en of water aanwezig.

Wat te doen?

Wij hebben onlangs een woning aangeschaft waar zowel geen elektra als geen water aanwezig was. Water werd opgevangen met regenwater. We hebben zelf zonnepanelen en water moeten regelen.

Stap 1 Elektra aanleggen

Waarom is elektra aanleggen belangrijk? Omdat je dan stroom hebt voor de verbouwing. Om de gereedschappen op te laden en te gebruiken.

Hoe kan je dit dan doen? Door zonnepanelen aan te leggen. Uit eigen ervaring is 6 zonnepanelen voldoende (Let op! Dit is in Castellon. Asturië bijvoorbeeld zal het anders zijn). Maar dit is ook afhankelijk van je verbruik. Met de 6 zonnepanelen kunnen wij zelfs nog een vaatwasser en wasmachine draaien.

Belangrijk zijn de batterijen en het aantal batterijen. Een kosten besparing is als je het zelf kunt aanleggen. En uit hoeveel personen het gezin bestaat kan je berekenen hoeveel kW er nodig is.

Bij de setup van 6 panelen is minimaal 5kW aan batterijvermogen nodig. Wil je in de winter ook alles nog kunnen gebruiken dan raden we zeker aan 10kW tot 12kW.

Elektriciteitsmast in de buurt?

Of als er een elektriciteits- mast in de buurt staat zou je kunnen overwegen hier aan te worden gesloten. De kosten hiervan hangt af van waar je zit in Spanje. Maar reken mininmaal op 4000 euro. Dan moet de mast ook niet te ver van je huis staan.

Bedragen tussen de €10.000 tot €40.000 zijn gangbaarder. Overigens schijnt het zo te zijn dat er met de nieuwe regelgeving niet iedereen meer op het net kan worden aangesloten.

Je moet een geürbaniseerd huis hebben en dat zijn de meeste off grid huizen niet.

Informeer hiernaar bij je lokale installateur want ook dit schijnt per locatie anders te zijn. En met de aanleg van zonnepanelen zit je ook al snel op dit bedrag.

Zorg er wel voor dat de zonnestand goed is. Want bij een lager gelegen woning, als er veel bomen om de woning heen staan of een berg dan is de opbrengst veel minder.

Let dus goed op de zonnestand bij bezichtiging van een off grid woning

Stap 2 Water regelen

Vaak zit er een opslagvat bij of onder het huis. Deze kan met irrigatie water wat normaal voor de bomen is worden aangevuld. Ook kan een bedrijf water langs brengen om de zoveel tijd.

Dit water kan je dan bijvoorbeeld met een pomp naar een vat op je dak vullen. het voordeel hiervan is dat de hoogte de druk bepaald.

Als je het watervat beneden hebt is een drukpomp (pomp met een kleine druktank) ideaal.

Wateraansluiting Accion

Wij zelf hadden geen water aansluiting bij de woning. Deze moet worden gemonteerd, dit heet een Accion. Hier betaal je ongeveer €4000 voor.

Een accion is een wateraansluiting waarvan het water is bedoeld voor de bomen en planten. Wij vullen hier ons watervat mee. In deze regio moet je verplicht 4 accions aankopen.

Je hebt dus geluk als je er 1 kan kopen wat vaker het geval is.

De waterleidingen hebben we zelf omgeleid naar het opslagvat. Door middel van een druk pomp (bomba de pression) gaat het naar de douche en de keuken. Warm water gaat via de butaan geiser.

Of misschien wil je alleen regenwater opvangen, maar als het niet veel regent dan heb je dus ook niet veel water en je moet het beter filteren.

Voor een warm water oplossing kan ook een zonneboiler worden gebruikt.

Het nadeel van een zonneboiler is dat tijdens bewolkte dagen minder warm water voor handen is. Kies daarom voor een wat grotere boiler om dit op te vangen of een boiler die je aansluit op zonnepanelen zoals de Aparici hybride SOL.

In sommige gevallen is het mogelijk om water door een leverancier te laten brengen. Deze wordt in een grote tank aangeleverd. Dit is handig als er geen aansluiting van een Accion mogelijk is.

Veel plezier Off gridders

Heb je alles geïnstalleerd? Dan kan je veel plezier beleven in het off grid leven. Het zal niet altijd makkelijk zijn en goedkoop is het zeker niet. Maar als alles draait dan draait het goed.