Navajas en Salto de Novia

Het pittoreske Navajas ligt in de gemeente Valencia in de provincie Castellon in de regio van de Alto Palancia rivier. Oorspronkelijk moslim eigendom van Zayd Abu Zayd, de laatste gouverneur van Taifa van Valencia en in 1238 heroverd door de troepen van Koning Jaime 1.

In dit kleine leuke dorpje wonen ongeveer 720 inwoners en wordt door toeristen goed bezocht. Dit komt mede door het mooie natuurgebied waarin het ligt, voor wandelaars en fietsers is deze regio een walhalla. Er bevindt zich de camping AltoMira met bungalows, tevens diverse Casas rurales waar kamers te huur zijn. Het nabijgelegen meer Embalse de Regajo is ook heerlijk in het voorjaar en winter voor wandelingen en te fietsen.

Navajas is ongeveer een half uur rijden vanaf Valencia en is goed te bereizen voor een dagtrip. Segorbe ligt ook op dezelfde route en is tevens interessant om aan te doen, mede door de bekende bron met de 50 kranen, La fuente de los 50 caños.

Salto de Novia

Aan de rand van Navajas ligt het mooie gebied Salto de Novia (Sprong van de bruid), gelegen aan de rivier de Palancia wordt gevormd door de Brazal waterval. Een indrukwekkende waterval van 30 meter.

Aan deze waterval zit een verhaal. Er is namelijk een lokale legende die zegt dat toen een verliefd stel wilde trouwen, de bruiden op dit punt van de rivier moesten springen en als ze het overleefden zouden ze heel gelukkig worden. Maar deze keer slaagden ze er niet in. De vriendin sprong maar kwam terecht in de kolkput, tijdens de reddingspoging van haar vriend, kwam hij ook om het leven en slokte de rivier hen beiden op.

U kunt dit gebied bezoeken door de auto aan de rand van het dorp te parkeren en vervolgens nog 500 meter verder loopt, onderweg schuin naar beneden hoort u het klateren van de rivier en loopt u langs mooie rotspartijen. De waterval ziet u aan de rechterkant, en verderop zijn eveneens mooie waterpartijen te bekijken en de wandeling in dit mooie gebied te vervolgen.

Restaurants in Navajas

Tasca El Sabinar Een leuk restaurant met typische spaanse gerechten, tosti’s en op zondag vanaf 14.00 uur Paella. Gelegen in het oude deel. Het restaurant zelf is niet groot maar wel heel gezellig, een buitenterras met een mooi uitzicht op de vallei.

Het centrale plein in het dorp is tevens erg gezellig voor een broodje en koffie, Cafe Valenciano, Bar Pizzeria Casa Vicen.

Plein Navajas

Waar overnachten in Navajas

Camping Bungalows Altamira, is prachtig gelegen tussen de natuurgebieden Espada en Calderona. De bungalows zijn geschikt voor 5 personen, gratis wifi is aanwezig. Verdere faciliteiten een restaurant, zwembad, cafe, barbecueplek. Tevens rijden er regelmatig treinen vanaf Navajas naar Valencia.

Meer informatie en actuele prijzen, klik hier