Naar de notaris in Spanje

Stel je hebt een woning gekocht of verkocht in Spanje. Dan ga je naar de Spaanse notaris om dit te beschrijven. Een notaris werkt in Spanje een beetje anders dan in Nederland. Een bezoek aan de notaris in Spanje is best spannend, je weet van te voren ook nooit hoe het afloopt.

Bij de notaris gaat het er in Spanje om dat de papieren officieel worden gemaakt. Ook controleert de notaris of alle belastingen zijn betaald.

Vaak is het zo dat de notaris in de regio Castellon pas de akte opmaakt als iedereen aanwezig is op zijn kantoor. En als er dan iets niet lijkt te kloppen dan wordt alles weer afgeblazen en kan je weer afdruipen. En dat hebben wij weleens ervaren bij de notaris in Vall d’uxo.

Koper overhandigd een bankcheque

De koper dient ervoor te zorgen dat er een cheque gereed is die bij de bank geregeld is. Want bij de meeste overdrachten wordt betaald via cheques die op naam staat van de verkoper. Handig is dus wel een Spaanse bankrekening.

Zorg ervoor dat je de cheque ruim op tijd, voor de overdracht hebt geregeld bij de bank. En zorg er ook voor dat er voldoende saldo op staat. Over de cheque zullen wel kosten berekend worden maar het is wel een zeer veilige manier om onroerend goed aan te schaffen in Spanje.

Wat zijn de notariskosten?

In de wet geregeld zijn de notariskosten 0.6% en 1% afhankelijk van de waarde van de woning.

Kan ik ook in Nederland ondertekenen?

Jazeker, zolang de Nederlandse notaris of het Spaanse consulaat contacten heeft met een Spaanse notaris. Na de ondertekening van de Escritura moet deze wel binnen 60 dagen zijn ingeschreven bij het kadaster.

Dit controleert de notaris

  • Uittreksel bij registro de propiedad, waarin staat vermeld: eigenaar van de woning, beschrijving van perceel, zijn er nog schulden
  • Wijze van betaling, rekeningnummers
  • Naam van de verkoper en de registratie daarvan op dezelfde titel
  • Legitimatie van de koper en de verkoper
  • Bewoonbaarheid
  • Betaling van de IBI
  • Transactie tussen verkoper en koper

Document ondertekenen

Vervolgens zal de akte door de notaris voorgelezen worden en na afloop vragen of dit allemaal klopt en of iedereen het er mee eens is. Neem iemand mee die kan vertalen, heb je die niet dan zal de notaris voor een tolk zorgen. Vervolgens wordt er getekend, zal je de sleutels in handen krijgen en een kopie Escritura. En daarna volgt het afrekenen van het bezoekje aan de notaris.

Een gewaarmerkte kopie van de escritura zal de notaris binnen 5 dagen na ondertekening moeten sturen.

Welke formulieren krijg je mee?

  • Escritura, dit is de notariele koopakte
  • Nota Simple, een uitreksel uit het kadaster
  • Licencia de ocupación, dat is de gemeentelijke bewoonbaarheidsverklaring
  • Verplichte energielabel.

Al met al is het een spannende belevenis om bij een Spaans notariskantoor naar binnen te stappen. Vaak zie je dan een vrij ouderwets en saai ingericht kantoor. Stapels dossiers op bureaus is ongekend.

Soms met de hele familie aan tafel

Ook worden huizen vaak verkocht door een familie die allemaal geld krijgen van de verkoop, en dus ook allemaal tekenen. Daarom het kan best zijn dat je daar met een hele grote groep in het kantoor zit.

Als er meerdere verkopers zijn kan het zijn dat je ook meerdere cheques op naam moet laten zetten. Probeer dit zo weinig mogelijk te houden want je betaald afhankelijk van de bank vaak per cheque. Die kosten kunnen dus oplopen bij meerdere cheques.

En neem ook je eigen drinken mee, want een kop koffie kan er niet af.

notaris-in-spanje