MACVAC, Vilafames

Het museum in Vilafames, in Castellon dat als afkorting MACVAC heet werd op 18 augustus 1972 ingehuldigd. De oprichter en uitvoerend directeur is de prestigieuze kunstcriticus Vicente Aguilera Cerni. Het 15-eeuws gebouw waarin het museum zich bevindt, Palau del Batlle (Paleis van Bayle) hoort tot de Valenciaanse burgergotiek.

Het museum telt meer dan 29 tentoonstellingkamers met diverse artistieke Valenciaanse kunstenaars uit de jaren ’20 tot de opening van de Spaanse kunst van het jaar 1950. Zowel nationaal als internationale kunst wordt hier tentoongesteld.

De collectie wordt mede gevuld door schenkingen of opdrachten van de kunstenaars zelf en maken het een pionier van dit managementmodel waarin er geen aankoop van werk is. Op deze manier is de collectie dynamisch te noemen.

Vilafames zelf is zeker de moeite waard om even doorheen te wandelen, want dit kunstenaarsdorp is uitgeroepen tot cultureel erfgoed.

Kunstwerken

In het museum zijn bijna 700 kunstwerken te zien en vaak werden deze geschonken door de artiesten zelf. Hier zijn kunstwerken en schilderijen te aanschouwen van bekend en onbekende werken zoals Warhol, Udaltsova, Basquiat, Maar, Picasso, Oteiza, Motherwell, Hockney, Morandi, Matta, Baselitz, Appel, Eíri.

Rondleidingen en Workshops

Het MACVAC musuem biedt een gevarieerd en educatief programma voor kinderen en volwassenen. Zo duurt de rondleiding 1 uur, voor groepen tot 10 personen en individuele rondleidingen.

Het centrum heeft een International Centre for Artistic Documentation (CIDA), waarvan de collecties bestaan uit tijdschriften, monografieën, catalogi, foto’s, manuscripten en ander divers materiaal, in bruikleen van de kunstcriticus Vicente Aguilera.

Entree, Openingstijden en Route

De entree kost €3,–

De openingstijden zijn en dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 14.00 uur en 16.00 tot 18.30 uur.

Via de googlemaps kan je de route berekenen Vilafames, MACVAC.

Vilafames
Vilafames