Kersttradities in Castellon, 7 tradities

Kerst staat weer voor de deur in Spanje. En meestal is dit zeer gezellig met diverse kerstmarkten. Ook kun je veel kerststallen bewonderen op die kerstmarkten. Verder zijn veel steden prachtig versierde met kerstverlichting en kerstbomen.

We kennen ook een aantal aparte tradities. Hieronder hebben we 7 tradities op een rij gezet.

1. Kerstloterij El Gordo

Kerstloterij El Goro is echt heel belangrijk voor de Spanjaarden. Buitenlanders kunnen ook een lot kopen en meedingen met de hoge prijzenpot.

Op 22 december wordt de loterij altijd live uitgezonden op televisie bij de zender TVE. Kinderen zingen de getallen voor. Hier wordt veel voor geoefend.

De periode voor kerst is heel spannend voor Spanjaarden en buitenlanders die een lot hebben gekocht van de grote loterij El Gordo.

El-Gordo
Europa press

2. Kerstavond

Op Kerstavond 24 december (Nochebuena) komt de hele familie bij elkaar voor een uitgebreide maaltijd. Maar eerst zal de kerk traditiegetrouw worden bezocht. Het is dan ook echt een familie aangelegenheid en de meeste restaurants zijn op kerstavond gesloten.

Verder houdt de koning zijn kersttoespraak die te volgen is op de Spaanse tv zender.

3. Kerstdag 25 december

In Spanje viert men maar één kerstdag en dat is 25 december. En vandaag komt de familie weer bijelkaar voor een uitgebreide lunch.

Na de lunch zullen cadeaus worden uitgepakt. Veel mensen gaan weer werken de volgende dag.

4. Turrón

Turron, deze zoete lekkernij hoort er zeker bij tijdens deze dagen. Het is te vergelijken met wat pepernoten in Nederland zijn. Turron bestaat uit honing, amandelen en heel veel suiker. In de winkels struikel je er zowat over. De repen zijn verkrijgbaar in vele smaken zoals Vanille, Chocolade, Eigeel.

De Turrón mag ook echt niet ontbreken in deze tijd. Het lijkt op noga en is geïntroduceerd door de Moren in de 15e eeuw.

turron-kerst-traditie-castellon

5. Klokslag 12 uur, eet 1 druif per klokslag

Probeer het maar eens…0m klokslag 12 uur ’s nachts is het de bedoeling dat je bij elke klokslag 1 druif eet, in totaal dus 12 druiven naar binnen werken. Dit zou geluk brengen in het nieuwe jaar.

Wij hebben het wel eens geprobeerd maar zijn niet ver gekomen en daarom is het dan echt knap als je dit lukt.

12-druiven-nieuwjaar
12 druiven eten

6. Rood ondergoed met Oud en Nieuw

Met oud en nieuw wordt er Rood ondergoed gedragen. Waarom? Men gelooft dat dit geluk, liefde, succes en passie brengt in het komende jaar. Rood ondergoed koop je vaak bij de Chinese Bazar, bij de Carrefour of gewoon in de kledingwinkel.

rode-lingerie-kerst

7. Nieuwjaar en vuurwerk

Vuurwerk met nieuwjaar? Nee Spanjaarden hebben meestal geen vuurwerk in huis. Op hoofdpleinen of het centrale plein van een stad of dorp daar wordt wel vuurwerk afgestoken.

Het feest zal tot 6 januari duren en daarna zijn de traditionele winterkortingen aan de beurt. Er worden flinke kortingen gegeven tot wel 70 procent. En Spanjaarden kunnen dan ook niet wachten om mooie aanbiedingen te kunnen scoren.

noche-buena