Fiesta de Magdalena

Eindelijk kan een van de grootste feesten – Fiestas de Magdalena- in Castellon weer plaatsvinden. Na twee jaar afwezig door de Corona situatie kan er weer gefeest worden in Castellon. Wat de Fallas in Valencia is, is Magdalena het grote feest van Castellon. Dit betekent negen dagen feest.

Van 19 maart tot en met 27 maart worden de Fiestas de Magdalena gevierd in Castellon. Negen dagen groots gevierd met Concerten, Vuurwerk, Gaiatas, Tradities Optochten in de straten van Castellon de la Plana. Je kan wel zeggen dat het een soort van Bedevaart is.

Wat is Magdalena?

Cerro de la Magdalena is de heuvel van Magdalena net even buiten de stad. Tot halverwege de 13e eeuw woonden de voormalige bewoners hier. Zij moesten van Koning Jaime I in 1252 verhuizen naar de stad, en dit na een jaar na de officiële oprichting van Castellon. Maar men was hier wel blij mee want het wordt sindsdien groots herdacht.

De inwoners moesten in de nacht de heuvel verlaten en dit zou een lange tocht worden. Ze namen dan ook voldoende eten mee en bonden de kinderen vast aan koffers zodat ze niet zouden verdwalen. Ook moesten ze verlichting hebben en namen daarom lantaarns mee die aan de Gaiato’s werden gehangen.

Verwelkomt door de luitenant van de koning

Vervolgens kwamen ze de volgende ochtend aan in de stad en werden verwelkomt bij een van de poorten van de ommuurde omheining door de luitenant van de koning. tijdens een ceremonie is de stad gedoopt in de naam Castello de la Plana. De plek waar de bewoners vandaan kwamen vanaf het kasteel van de heuvel.

Desierto de las Palmes

In het natuurpark Desierto de las Palmes, waar de bewoners vandaan kwamen zijn nog veel overblijfselen te vinden van deze tijd. En tijdens een doorreis van het gebied is er een prachtig zicht op Castellon en de zee. Het is zeker de moeite waard om dit gebied eens te bezoeken. Voor natuurliefhebbers is de flora en fauna een prachtige beleving.

Meer informatie over de Fiestas de Magdalena is te vinden via deze link.