De 5 eetmomenten in Spanje

In de grote steden van Spanje is het al aan het veranderen maar in de rest van Spanje houdt men zich aan een strak schema over de dag. Dit is ook in de provincie Castellon aan de Costa del Azahar te zien. De maaltijden zijn voor de Spanjaarden heel belangrijk.

Om anderen te ontmoeten en bij de familie te komen, het is een sociaal gebeuren. Er wordt rustig zo een half uur tot een uur heen en weer terug gereden voor het eten en de siësta. Eigenlijk draait het hele leven om de 5 eetmomenten van de Spanjaard. Deze eetmomenten bestaan uit:

Ontbijt (in Spaans: desayuno)

Het ontbijt lijkt heel wat in Spanje maar bestaat eigenlijk alleen uit een kop koffie met melk (cafe con leche) met wat brood waar vaak een beetje olijfolie of tomatenpuree op gesmeert wordt. Vroeger was er vaak een churro (gefrituurd meel met suiker er op) maar dat komt steeds minder vaak voor. De kinderen krijgen vaak wat chocolademelk of gewone melk met een koekje.

Omdat er s’avonds vaak nog laat gegeten is slaat men vaak het ontbijt over omdat men nog vol is.

Ochtend snack (in Spaans: almuerzo)

Meestal rond 10.00 uur krijgt men honger en de lunch lijkt nog ver weg. Vaak gaat men naar een restaurant en neemt daar een kopje koffie met een broodje of weer een broodje met tomatenpuree (pan con tomate). Steeds vaker wordt het broodje een luxe broodje of croissant.

De meeste Spanjaarden hebben overigens geen koffie apparaat thuis. De koffietent zit meestal in de buurt en daar is koffie goedkoop voor de locals. Dat is dan meteen weer een moment om andere mensen te ontmoeten. De koffie die dan eventueel thuis wordt gedronken is de oploskoffie.

Lunch (in Spaans: comida)

In Spanje wordt er veel het menu van de dag (menu del dia) besteld. Dat is meestal een goedkope maaltijd tussen de 8 en 13 euro en bestaat uit 3 gangen. Een voorgerecht (primer plato), een hoofdgerecht (segundo plato) en een nagerecht (postre). Het voorgerecht is vaak een soep of een salade. Het hoofdgerecht vaak iets met vis of vlees en met aardappelen. Het nagerecht is vaak een ijsje uit een pakje, een puddinkje of fruit.

Middagsnack (in Spaans: merienda)

Het avond eten wordt in Spanje vaak tussen 22.00 en 23.00 gegeten. Daar zit dan nog een flink gat tussen. Om dit op te vullen hebben we de merienda. Meestal wordt die gegeten tussen 17.00 en 19.00 uur en bestaat uit een lichte hap zoals een tapas. Na 20.00 gaat iedereen meestal weer weg en is het wachten op de cena (Diner).

Diner (in Spaans: cena)

Vaak is de avondmaaltijd een iets lichtere maaltijd vergeleken met de lunch. Om 22.00 begint men wat brood met soep te eten met salades. Deze maaltijd is iets minder belangrijk dan de lunch en er wordt dan ook minder tijd aan besteedt. Als men buiten het huis in een restaurant gaat eten kan dit wel wat uitgebreider worden.