Acht restaurants in Castellón behoren tot de 55 beste in de Valenciaanse Gemeenschap

Acht restaurants in Castellón behoren tot de 55 beste in de Valenciaanse Gemeenschap

Acht restaurants in Castellón behoren tot de 55 beste in de Valenciaanse Gemeenschap N. MARÍN

Zoals elk jaar publiceert Levante-EMV een publicatie de gids 55 beste restaurants in de Valenciaanse Gemeenschap. Het 156 pagina’s tellende tijdschrift, waarin de aanbevelingen van de prestigieuze voedselcriticus Santos Ruiz zijn opgenomen , is reeds in de verkoop en te koop voor €3,50.

Binnen deze prestigieuze lijst zijn er acht vestigingen in Castellón:

Cal Paradis (17)

Het eerste restaurant is Miguel Barrera‘s, met sinds 2013 een Michelinster. Producten van Castellón, zoals artisjokken en truffels, zijn zeer aanwezig in zijn keuken.

Altijd gezien vanuit het standpunt van een avant-gardistische chef-kok. Gerechten als Tomato de Penjar met sardines en gegrilde knoflook zijn nu al klassiekers in de provinciale gastronomische geschiedenis.

Miguel Barrera en zijn vrouw Ángela vieren tien jaar geleden dat ze de Michelin-ster kregen.

Miguel Barrera en zijn vrouw Ángela vieren tien jaar geleden dat ze de Michelin-ster kregen. Bron: elperiodicomediterraneo

Raul Resino (18)

Van de ene ster naar de andere treffen we Raúl Resino. Chef-kok van het jaar in Spanje in 2016 en biedt vanuit zijn locatie in Benicarló menu’s aan die volledig gebaseerd zijn op zeevruchten. 

Meer specifiek op de vis en zeevruchten die op de vismarkten in het noorden van de provincie aankomen. Garnalen, galeien, scheermesjes, makreel of zeeduivel paraderen op de borden van bezoekers die overigens altijd verrast zijn door Resino’s vermogen om zelfs het meest bescheiden ingrediënt te laten schitteren.

Raúl Resino, in zijn keuken.

Raúl Resino, in zijn keuken. Bron: Elperiodicomediterraneo

Instinto Carnívoro (28)

Juan Traver daarentegen is juist weer de chef-kok van het vlees. Instinto Carnivoro is een restaurant maar ook een slagerij, waar je alle soorten vleeswaren kunt kopen en de verschillende soorten rijping kunt uitproberen waaraan ze worden onderworpen. 

Als we willen gaan zitten om te eten, biedt Traver een variatie aan die nauwelijks ergens anders te vinden is. Van een traditionele speenvarkensbout tot een Black Angus ingewanden, via gerijpte rundertong of carpaccio van een everzwijnkop.

Una muestra de las carnes que se pueden probar en Instinto Carnívoro.

Een voorbeeld van het vlees dat u kunt proeven bij Instinto Carnívoro. 

Atalaya (35)

De laatste die zich in 2021 bij de Michelin sterren van Castellón voegde. Een project dat in 2014 ontstond in een bescheiden pand in Alcossebre. Hier bieden Alejandra Herrador en Emanuel Carlucci tegen redelijke prijzen de avant-gardistische keuken aan. En zo leerde men een van de beste restaurants kennen in Spanje.

Mond-tot-mondreclame van foodies heeft bijgedragen aan de evolutie van zowel de kamer als de keuken, totdat het bereikte wat het nu is. Namelijk een ruimte waarin je kunt genieten van gratis koken, niet gebonden aan een bepaalde stijl, maar altijd verrassend en smakelijk.

Alejandra Herrador y Emmanuel Carlucci del restaurante Atalaya.

Alejandra Herrador en Emmanuel Carlucci van restaurant Atalaya. Bron: Elperiodicomediterraneo

Vinatea (37)

Nogmaals in de gids dit restaurant uit Morella onder leiding van de jonge Ángela Milan die met succes de traditionele keuken van Els Ports herinterpreteert zonder het lokale accent te verliezen. 

Hun specialiteit is gebakken geitenschouder 

Daarnaast meer geavanceerde gerechten zoals lamsbaar met ansjovis of gyoza’s met curry en teriyakisaus. Het etablissement, geopend in 1988 en heeft al erkenning gekregen van andere gidsen, zoals het Michelin Bib Gourmand-zegel of de Repsol-aanbeveling.

Fachada del restaurante Vinatea.

Gevel van het Vinatea-restaurant. Bron: Elperiodicomediterraneo

La Suculenta(49)

Het restaurant Benicàssim maakt zijn debuut op de lijst dankzij de gedurfde keuken van chef-kok Jorge Lengua. In 2021 door dezelfde gids uitgeroepen tot de meest veelbelovende chef-kok in de Valenciaanse Gemeenschap. 

“De keuken van Jorge is zeer begrijpelijk. In staat om alle doelgroepen tevreden te stellen zonder de rusteloze fijnproever onverschillig te laten”, aldus Santos Ruiz. 

De evolutie van het etablissement spreekt hiervan, dat werd geboren met het aanbieden van een leuk menu tegen betaalbare prijzen en zich nu ook richt op degustatiemenu’s. Zonder het informele aspect ervan uit het oog te verliezen. 

Lengua zal binnenkort meedoen aan de competitie Chef van het jaar in Spanje .

El chef de La Suculenta, Jorge Lengua.

De chef-kok van La Suculenta, Jorge Lengua. Bron: Elperiodicomediterraneo

Arre (51)

Opnieuw een nieuwkomer in de top 55. Iets meer dan anderhalf jaar oud verrast het project van de prestigieuze chef-kok Pedro Salas, voorheen in het Luz Hotel, met zijn ongekende kijk op de keuken van de hoofdstad La Plana. 

Zo arriveert de traditionele lunch van ei, sardine en groene paprika op tafel. Gemaakt in een coca de calfó; de ximo wordt gedeconstrueerd en de donuts worden geserveerd met augurken erop. 

Dit alles zonder te vergeten dat de inwoners van Castellón van weinig dingen meer houden dan gebraden vlees, de specialiteit van het huis dankzij krachtige afzuigkappen. 

Na het begin, waarin het gebaseerd was op de menukaart, richten ze zich nu op menu’s van €35 tot €60.

Pairal (52)

Een echte klassieker in de hoofdstad La Plana. Pairal voedt de bevolking van Castellón al sinds 1987, maar is nog steeds relevanter dan ooit. 

Het geheim is dat het naast de mogelijkheid om te genieten van de grote voorraadkast. Deze bestaat uit de beste vis en zeevruchten, emblematische rijstgerechten en proefmenu’s toegevoegd die een meer gedurfde kant van de keuken van Santiago Chiva laten zien. 

In het restaurant biedt Juan Antonio Zafra, zoals altijd, de beste service en een uitgebreide wijnkelder.

Santiago Chiva y Juan Antonio Zafra, del restaurante Pairal.

Santiago Chiva en Juan Antonio Zafra, van restaurant Pairal. Bron: Elperiodicomediterraneo

De beelden van het gala van de ’55 beste restaurants in de Valenciaanse Gemeenschap.

De top 10 restaurants op de lijst zijn:

  1. Quique Dacosta (Denia)
  2. Ricard Camarena (Valencia)
  3. L’Escaleta (Cocentaina)
  4. La Salita (Valencia)
  5. El Poblet (Valencia)
  6. Montoro-ruimte (Alicante)
  7. Bon Amb (Jávea)
  8. Arrels (Sagunto)
  9. Het landgoed (Elche)
  10. Peix & Brases (Denia)

Als jij ook zo van lekker eten houdt bezoek dan eens een van deze restaurants.