Zwembad aanleggen in Spanje

Een zwembad aanleggen bij je Spaanse droomhuis lijkt ideaal, want wat is er niet lekkerder om even af te koelen tijdens de hete dagen? Opletten geblazen echter…want je moet een vergunning hiervoor aanvragen. En rekening houden met het bestemmingsplan. Je moet wel over de juiste bouwvergunning beschikken. Want als dit niet klopt dan kan de eigenaar aansprakelijk worden gesteld.

Je moet rekening houden met o.a. de onderstaande eisen :

  • Diepte van het zwembad
  • Afmeting en vorm van het zwembad
  • Hoe kom je in en uit het water
  • Onderhoud van het zwembad
  • Doel van het zwembad

Als je dus een zwembad wilt (laten) bouwen of een bestaand zwembad wilt legaliseren. Ga dan eerst eens navraag doen bij het gemeentehuis.

Belangrijk is om veel aandacht te richten aan de bouw voordat je begint met de bouw en of de aanpassingen daarvan.

Beste tijd is in de Winter

In de winterperiode is overigens de beste tijd om een zwembad te laten aanleggen omdat bedrijven het in de zomer erg druk hebben.

Bovendien is het zwembad dan in het voorjaar klaar. Je kan dan veel geld besparen.

zwembad-aanleggen-spanje
Zwembad in Spanje

Inspecteurs

Vaak heeft een Gemeentehuis inspecteurs in dienst die verantwoordelijk zijn voor het controleren van renovaties en woningaanpassingen.

Als een bouwterrein zonder een vergunning wordt ontdekt, reken er dan maar op dat de inspecteur actie zal ondernemen en je eventueel een boete mag geven. Je moet dan alsnog de vergunning aanvragen. En vaak ook de boete en/of een toeslag betalen.

Bestemmingsplan

In het algemene bestemmingsplan moet staan of het mogelijk is om een zwembad te bouwen. En is afhankelijk van de hoeveelheid ruimte op het perceel, is er voldoende afstand van de buren en de straat?

Alles moet voldoen aan de eisen van de technische bouwcode door het Koninklijk Besluit 314/2006 van 17 maart.

Is het een een verwarmd zwembad? Dan moet het voldoen aan de eis van regeling van thermische installaties gereguleerd door Koninklijk Besluit 1027/2007 van 20 Juli.

Boetes bij overtredingen

Als je de planningsregels overtreed dan kan dit in Spanje ernstige gevolgen hebben. Dan kan je rekenen op een straf zoals een boete of slopen van je zwembad.

Boetes vallen tussen de 50% en 300% van de totale waarde. Houdt je dus aan de lokale regels.

Een ervaren zwembadspecialist of architect doet het grootste deel van de documentatie. Het hele papierwerk bestaat onder andere uit:

  • Een officieel aanvraagformulier
  • Betalingsformulier
  • Project Plan, moet ondertekend zijn door een bevoegde technicus en naar behoren goedgekeurd door het overeenkomstige college
  • Een recente eigendomsakte (eenvoudige kopie)

Aangifte en registratie van het zwembad bij de openbare financiën is verplicht!

Sinds 2017 zijn er bij de Spaanse openbare financiën meer dan 1,6 miljoen nieuwe niet aangegeven onroerend goed ontdekt. Hierbij was een zeer hoog percentage zwembaden die op privépercelen waren gebouwd zonder registratie in het kadaster. Hierdoor werden belastingen dus ook niet getaxeerd.

Beschrijven in het eigendomsregister (Cadastro).

Wanneer de bouw van het zwembad achter de rug is, zoals bij elke nieuwe constructie, dan dient dit te worden beschreven in het eigendomsregister en in het Kadaster onder Koninklijk Wetgevingsbesluit 1/2004, van 5 maart, Koninklijk Besluit 742/2013 van 27 september.

Door de geconsolideerde tekst van de Law of Real Estate Cadastre en Order EHA / 3482/2006 van 19 oktober.

Je zal dan een klein deel aan belasting moeten betalen voor het registreren van het zwembad in het onroerend goed register. De jaarlijkse onroerend goed belasting zal vanaf dat moment iets stijgen.

Hiervoor dien je een kadastraal aangiftedocument 920N in te vullen voor

  • Nieuwbouw
  • Uitbreiding
  • Hervorming
  • Herstel werkzaamheden
  • Het formulier moet op het Kadaster zelf worden gepresenteerd. Bij de gemeente waar het zwembad gebouwd is, of bij de afdeling economie en financiën van de betreffende gemeente.

Documenten die nodig zijn voor registratie bij het kadaster

  • Fotokopie aankoop akte van de woning.
  • Eindwerkcertificaat
  • Bouwproject en vergunnng
  • Foto’s van de nieuwe bouw
  • Plannen van het perceel en de locatie
  • Materialen en kwaliteitendocument van het zwembad (Memoria de materiales y calidades de la piscina)
  • NIF/NIE nummer van de eigenaar van het huis waar het zwembad is gebouwd.
  • Kadastrale referentie

Als het een sociale woning is, dan moet het origineel en een fotokopie van de definitieve kwalificatiekaart (cédula de calificación) eveneens worden ingediend.

Dit alles heeft wel tijd nodig denk aan minimaal 6 maanden voordat het administratief is vastgelegd.

Wat kost de bouw van een zwembad ongeveer?

Een afmeting van ongeveer 6×3 meter zal ongeveer € 14.000 bedragen. Maar dit hangt er ook van af of je het wil verwarmen. Een privé zwembad heeft vaak de afmeting tussen de 6×3 meter en 10×5 meter.

De stappen om een zwembad te bouwen

  1. Opgraving, poolpantser en omhulsel.
  2. Installatie van de vloer en wanden van de gekozen materialen.
  3. Installatie van bekleding.
  4. Installatie van extra apparatuur (filtratie en waterbehandeling) en van de bovenbouw.

Wanneer geen vergunning nodig?

Als je bovenstaand een rompslomp vindt dan zijn er andere manieren om op een gemakkelijke manier een zwembad te plaatsen. Een verwijderbaar, prefab zwembad zoals een opzetzwembad, opblaasbaar zwembad, een jacuzzi zolang je het maar weg kunt halen is het toegestaan.

Casa de campo:

Bij de plattelandswoningen buiten de geürbaniseerde zones mogen er vaak grote bassins worden gemaakt om het water op te slaan wat nodig is voor de bomen en andere gewassen.

Deze bassins worden vaak gebruikt als zwembad. Juridisch is het namelijk moeilijk onderscheidt te maken tussen een water opslag voor de tuin of een zwembad.

Het kan dus zijn dat als je een woning koopt op het platte land met zwembad dit officieel geen zwembad is.

Je kunt hier ook positief gebruik van maken als je een zwembad wilt hebben zonder alle poespas 🙂

opblaasbaar-zwembad