Wat zijn de tradities met de jaarwisseling in Castellon

Met oud en nieuw heeft Spanje een aantal aparte tradities. Zo is er veel Turron te krijgen en draag je rood ondergoed. En bij elke klokslag om 12 uur eet je een druif.

1. Turrón

Deze zoete lekkernij is te vergelijken met wat pepernoten in Nederland zijn. Vervaardigd van honing, amandelen en heel veel suiker en de winkels liggen er vol mee. De repen zijn verkrijgbaar in vele smaken zoals Vanille, Chocolade, Eigeel.

Turrón mag dan echt niet ontbreken in deze tijd. Het lijkt op noga. Turrón is geïntroduceerd door de Moren in de 15e eeuw.

turron-kerst-traditie-castellon

2. Rood ondergoed met Oud en Nieuw

Rood ondergoed draag je om geluk, liefde, succes en passie te hebben in het komende jaar. Rood ondergoed is te verkrijgen bij de Chinese Bazar, bij de Carrefour of Al Campo.

rode-lingerie-kerst
Rood ondergoed

3. Bij klokslag 12 uur, 1 druif per klokslag eten

Om klokslag 12 uur ’s nachts is het de bedoeling om bij elke klokslag 1 druif te eten. In totaal dus 12 druiven naar binnen proppen. Dit zou dan geluk brengen in het nieuwe jaar. Wij hebben het geprobeerd maar zijn niet zo ver gekomen om 12 druiven op te eten en daarom is het dan echt knap als je dit lukt.

12-druiven-nieuwjaar
12 druiven eten

4. Nieuwjaar en vuurwerk

Spanjaarden hebben meestal geen vuurwerk in huis en steken dit niet zelf af. Want hiervoor moet je een vergunning hebben. Op veel pleinen of hoofdpleinen van een dorp of stad is een vuurwerkshow te zien.

Op 1 januari vinden er wel traditiegetrouw Nieuwjaarsduiken plaats langs de middellandse zeekust. Het water zal niet zo koud zijn als in Nederland maar nog best wel fris.

Het feest duurt tot 6 januari met aansluitend de traditionele winterkortingen in de winkels. Omdat er kortingen worden gegeven tot wel 70 procent staan Spanjaarden voor de deur te trappelen om maar een mooie aanbieding te kunnen scoren.

2023
Feliz 2023